2024. május 7. - Gizella

Ünnepel a Gyermekvasút

Már az 1920-as, 30-as években megfogalmazódott a gondolat, hogy létrejöjjön a Gyermekvasút, végül 1948. július 31-én, azaz pontosan hatvan éve elindulhatott az első szerelvény a Széchenyi-hegyről Virágvölgyre, illetve akkori nevén Előre állomásra - hangoz
2008. július 31. csütörtök 14:55 - Hírextra
Az ünnepség az egykori úttörővasutasok zenekarának térzenéjével és a díszszázad történelmi zászlókkal való bevonulásával kezdődött a Széchenyi-hegyi állomáson. Köszöntő beszédet mondott még Várszegi Gyula egykori MÁV vezérigazgató, aki megjegyezte: gyermekként ő állította az első jelzőt az első vonathoz, így kezdődött karrierje a vasúttársaságnál, amelynél a legmagasabb posztot is betölthette.

A forgalom megnyitásától 1990-ig Úttörővasútként ismert Gyermekvasút építését 1948. április 11-én kezdték el, és július 31-én már befejezték az első 3,6 kilométer hosszú szakaszt. A cél olyan kisvasút létesítése volt, ahol 10-14 éves gyermekek szervezésével és irányításával normál forgalmat bonyolíthatnak le.

A Gyermekvasút teljes vonalát 1950. augusztus 20-án adták át a forgalomnak. A 11,2 kilométeres pályán hét állomás és két táblás megállóhely található, a teljes menetidő 45 perc. A pálya kuriózumának számít ma is, hogy a szolgálatot egyenruhába öltözött fiatalok látják el.
A csütörtöki ünnepségen kitüntetést kapott Nyerges Zsolt, aki a Gyermekvasúton 300 szolgálatot látott el, amely példa nélkülinek számít.

Fenyvesi András, a Gyermekvasút szóvivője arra hívta fel az egybegyűltek figyelmét, hogy erre az alkalomra az ukrán és a berlini Gyermekvasút képviselői is ellátogattak Budapestre és vendégszolgálatot látnak el.

Az eseményen megjelentek azok a "kisvasutasok", akik a kezdetekkor teljesítettek szolgálatot a Gyermekvasúton. Például Strém Péter indította el a nosztalgiavonatot, akinek 60 éve, 1948. július 31-én is ez volt a feladata.

A vendégeket a nosztalgiavonat először Csillebércre szállította, ahol ugyancsak 60 éve adták át a gyermektábort, más nevén Úttörővárost. Haraszti István, a Csillebérci Szabadidő és Ifjúsági Központ ügyvezető igazgatója elmondta: a rendszerváltás után nehéz volt megfelelni az üzleti élet követelményeinek, de ma már elmondhatják, hogy saját bevételükből tartják fenn a központot.

A tábor jelenleg sem üres, iskolai csoportokat lát vendégül. Ezentúl számos programot kínál az érdeklődőknek, például ifjúsági és sportrendezvényeket, rendszeresen helyet ad a hegyvidéki félmaratonnak és a 24 órás kerékpárversenynek, továbbá sportpályák, nyitott medence és kalandpark áll a látogatók rendelkezésére.

A következő állomáson Virágvölgyön Sipos Sándor a MÁV Zrt. vezérigazgató-helyettese emléktáblát avatott fel a gyermekvasút 60 éves évfordulója alkalmából.

A jeles napra a MÁV Zrt. 60 éves a Gyermekvasút címmel könyvet is megjelentetett.
Az ünnepség a következő két napban még folytatódik: pénteken vasutastalálkozó lesz Hűvösvölgyben, míg szombaton minden érdeklődő részt vehet a délelőtt tíz órától 22-ig tartó ünnepségen, amelyen zenés- és gyermekprogramokat tartanak. Ezen a napon a 14 év alatti fiatalok díjmentesen utazhatnak a Gyermekvasúton.

Az ünnepség tűzijátékkal zárul. Részletes programleírás megtalálható a www.gyermekvasut.hu című honlapon.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását