2024. május 2. - Zsigmond

Figyeljünk oda a tűzijáték-vásárlásnál

Csak engedéllyel rendelkező forgalmazótól vásároljunk tűzijátéktermékeket, hiszen ezek a forgalmazók minőségileg ellenőrzött árut adnak el - hívta fel a figyelmet az Országos Rendőr-főkapitányság Igazgatásrendészeti Főosztályának vezetője szerdai sajtótáj
2007. december 19. szerda 14:56 - Hírextra

Kincses Ildikó hangsúlyozta: a saját biztonságunk érdekében csak magyar címkével ellátott terméket és kizárólag engedéllyel rendelkező árustól vásároljunk. Ismertetése szerint a legális terméket is csak a használati útmutató szerint, megfelelő odafigyeléssel szabad használni.

A tájékoztatón elhangzott, hogy a legálisan forgalmazott pirotechnikai termékek feliratai magyar nyelvű, közérthető használati és kezelési útmutatót, valamint baleset- és egészségvédelmi figyelmeztetést is tartalmaznak.

Arra is felhívták a figyelmet, hogy az engedély nélküli termékek birtoklásáért akár 50 ezer, felhasználásáért pedig akár százezer forintig terjedő szabálysértési bírság is kiszabható.

A rendőrség sajtótájékoztatóján bemutattak néhányat azok közöl az illegális termékek közül, amelyek felhasználása veszélyes lehet.

Huszák András, a REBISZ Tűzszerész Szolgálat Készenléti Alosztály vezetője az MTI-nek hangsúlyozta, a termék ismertetőjén az is szerepel, hogy melyik osztályba van sorolva, azok közül a II-es osztályú felhasználható, de a III-as osztályú termék már nem.

Mint mondta, ha valaki aluljáróban, piacon, vásáron árul tűzijáték termékeket, akkor az szinte biztos, hogy nem legális eszközt kap.

A bemutatott petárdák Huszák András ismertetése szerint nem jó minőségűek, száz darabból tíz biztosan égési sérüléseket, sőt roncsolási sérüléseket is okozhat.

Huszák András ismertetése szerint évente mintegy 20 tonnányi nem legális eszközt foglalnak le és semmisítenek meg.

A rendőrség honlapján olvasható közlemény emlékeztet arra, hogy 2005. november 23-ától Magyarországon tilos magánszemélyeknek petárdát birtokolni, illetőleg felhasználni.
Az erről szóló rendelet egész évben lehetővé teszi a csekély hatóanyag-tartalmú, úgynevezett játékos pirotechnikai termékek (I-es pirotechnikai osztály) szabad forgalmazását és felhasználását. E termékeket 14. életévüket betöltött személyek egész évben engedély nélkül megvásárolhatják és használhatják.

A II-es kategóriába tartozó, nagyobb hatóanyag-tartalmú tűzijátéktermékeket (például római gyertya, tűzforgó, röppentyű, vulkán, vezetőpálcás rakéta, szikraszökőkút, bombetta telep) nagykorú személyek december 28-a 31-e között engedély nélkül megvásárolhatják, birtokolhatják, tárolhatják és a használati utasításnak megfelelően december 31-én 18 órától január 1-én 06 óráig felhasználhatják.

A rendőrség arra is figyelmeztet, hogy a sérült burkolatú pirotechnikai termékeket ne használják fel, s az ilyen eszközöket ne is szereljék szét.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását