2024. április 30. - Katalin, Kitti

Ingatlan, gazdasági szolgáltatások

Megugrott a Központi Statisztikai Hivatal által regisztrált gazdasági szervezetek száma idén az első félévben Magyarországon - derült ki a hivatal adataiból. A változás oka, hogy idéntől az őstermelőknek is adószámot kellett kérniük, azaz regisztrálniuk k
2008. július 31. csütörtök 15:40 - Hírextra
Bár csaknem 350 ezerrel nőtt a regisztrált gazdasági szervezetek száma, mégsem okozott ez meglepetést a szakembereknek. A nagymértékű változás oka ugyanis az a jogszabályi módosítás, miszerint 2008 január elsejétől az őstermelőknek is adószámot kell kérniük az adóhatóságnál.

A legtöbb érintett egyéni vállalkozóként regisztráltatta magát. Az idén regisztrált egyéni vállalkozók száma megközelítette a 300 ezret, ami a tavalyi első féléves növekedéshez képest 11-szeres mértékű változás.

Az egyéni vállalkozók bejegyzésének túlsúlya abban is megmutatkozik, hogy az idei év első hat hónapjában bejegyzett 349 ezer gazdasági szervezetből 323 ezer egyéni vállalkozás volt. Ugyanakkor a társas vállalkozások száma is magasabb, mint tavaly volt, főleg a részvénytársaságok és a korlátolt felelősségű társaságok száma emelkedett, ezzel szemben a betéti vállalkozások száma visszaesett.

A társas vállalkozások esetében is volt jogszabályi változás, nevezetesen, hogy a korlátolt felelősségű társaság alapításához szükséges alaptőke mértéke nagymértékben csökkent.

Jelentős átrendeződést mutat az is, ha tevékenység szerint vizsgáljuk a vállalkozásokat. Ugyanis a mezőgazdaság a második helyre lépett előre, míg a legtöbb vállalkozást továbbra is az ingatlanügyletek, gazdasági szolgáltatás nemzetgazdasági ágban tartják nyilván.

Magyarországon 2008 június 30-i adat szerint összesen több, mint 1,6 millió regrisztált gazdasági szervezet van.
Forrás: inforadio.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását