2024. április 28. - Valéria

Kellemetlen helyzetben a rendőrség

Kellemetlen helyzetbe került a rendőrség Budai Gyula fideszes politikus ügyében, akinek pénzbüntetését tévedésből azzal az indokkal vonta vissza, hogy az ellenzéki politikus parlamenti képviselő, és ezért védi a mentelmi jog.
2008. július 30. szerda 23:40 - Hírextra
Budai Gyulát, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) igazgatóját, fideszes választókerületi elnököt június 11-én a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. épülete előtt tartott sajtótájékoztatója után rendőrök igazoltatták.

Az ügyben ráckevei rendőrség a "be nem jelentett demonstráció" miatt negyvenezer forint pénzbüntetést szabott ki Budai Gyulára.

A büntetés ellen az érintett és Szijjártó Péter, a párt szóvivője szerdán a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) székháza előtt tiltakozott. A szóvivő a hatóság intézkedését a jogállamiság és a demokrácia szégyenének nevezte.

Szijjártó Péter úgy vélekedett: elfogadhatatlan és példátlan, hogy a rendőrség azért büntessen meg egy ellenzéki politikust, mert az közterületen tart sajtótájékoztatót.

A rendőrség ezután közölte: visszavonta a határozatot a "képviselő mentelmi joga" miatt, de ha arról Budai Gyula lemond, az eljárást folytatják ellene.

"Az eljárás során tudomásunkra jutott, hogy dr. Budai Gyula országgyűlési képviselő és mentelmi joggal rendelkezik, ezért a július 23-án hozott határozatunkat a mai napon soron kívül visszavontuk" - írta a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság.

A Fidesz szóvivője válaszul közleményben tudatta: tovább súlyosbította a magáról kialakított meglehetősen "abszurd képet" a rendőrség, hiszen Budai Gyula nem parlamenti képviselő.
"Őszintén reméljük, hogy a rendőrség más esetekben a demokrácia tiszteletben tartásával és ennél azért nagyobb alapossággal jár el" - írta a szóvivő.

Az Országos Rendőr-főkapitányság este közleményt adott ki, amely szerint az ORFK vezetője az ügy törvényességi felülvizsgálatát rendelte el.

"Megállapítást nyert, hogy az eljárás alá vont személy nem országgyűlési képviselő. Alkotmányjogászokkal történt egyeztetés során megállapította azt is, hogy a közterületen megtartott sajtótájékoztatók nem esnek a gyülekezési törvény hatálya alá, így azokat a rendőrségre bejelenteni nem kell" - írta közleményében az ORFK szóvivői irodája.

A tájékoztatás szerint az ORFK felülvizsgálja a Budai Gyula elleni szabálysértési eljárást és kezdeményezi annak megszüntetését.

A rendőrség mindenkit biztosít arról, hogy a szervezet semmilyen formában nem korlátozza a sajtónyilvánosságot - zárul a közlemény.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását