2024. május 10. - Ármin, Pálma

Javul a helyzet

Túl vagyunk az árvíz nehezén, lakott területet nem veszélyeztet a víz - közölte a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium szakállamtitkára szerdán a budapesti kormányszóvivői tájékoztatón.Kóthay László elmondta: jelenleg 15 folyószakaszon, mintegy 780 ki
2008. július 30. szerda 15:12 - Hírextra
Tájékoztatása szerint több mint ötven településen eddig csaknem kétezren - többségükben önkéntesek - dolgoztak a gátakon, ötezer köbméter homokkal töltöttek meg százezer homokzsákot, és felhasználtak tizenötezer négyzetméter fóliát is.

A belvízzel elöntött terület nagysága jelenleg 4.100 hektár, a belvízvédelmi készültséget pedig azért kellett elrendelni, mert a folyók magas vízállása miatt megszűnt a belvízcsatornák befogadási lehetősége - jegyezte meg a vízügyi szakállamtitkár; hozzátéve, hogy a belvízvédelmi készültség súlyponti helye a Tisza déli része. Hangsúlyozta: "sehol sincs veszélyhelyzet", és kitelepíteni sem kellett senkit.

Az érintett folyókról elmondta, hogy a Hernád teljes hosszán apad, már a zsáktelepülések sincsenek veszélyben, a Tisza kedden tetőzött Vásárosnaménynál - az előre jelzettnél alacsonyabb vízszinten -, a Dunántúlon pedig megszűnt a készültség.

Kóthay László rámutatott: az áradást az váltotta ki, hogy a Kárpátok lejtőin egy félévnyi csapadékmennyiség (300 milliméter) hullott le két nap alatt, amelyet - mint fogalmazott - "semmilyen rendszer nem képes elvezetni".

A nehézfémszennyezésről szólva kifejtette: a romániai Borsabányánál egy gátátvágást követően folyt ki nehézfémeket tartalmazó zagy az egyik tározóból, ami onnan a Csiszla-patakba, majd a Visó folyón keresztül elvileg a Tiszába is eljuthatott volna, de a körülbelül ezer köbméternyi anyag nem veszélyeztette Magyarországot. Cianid nem került a Tiszába - fűzte hozzá.

Az államtitkár elmondta, hogy az árvízvédelmi fejlesztésekre 2013-ig 150 milliárd forint áll rendelkezésre, ebből 110 milliárdot a Vásárhelyi-terv továbbfejlesztésére fordítanak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását