2024. május 2. - Zsigmond

Henry Kissinger intézet

Henry Kissinger volt amerikai külügyminiszter beszédével nyílt meg Washingtonban a Henry Kissinger intézet, amelynek célja a Kína és az Egyesült Államok közötti kapcsolatok előmozdítása - ezek építéséért a névadó csaknem négy évtizeddel ezelőtti pekingi l
2008. július 30. szerda 20:37 - Hírextra
"Az Egyesült Államok és Kína közötti konfliktusos kapcsolat az egész világ számára nemkívánatos, a két ország közötti pozitív kapcsolatok mindenki számára hasznosak" - mondta a volt külügyminiszter, aki még Nixon elnök nemzetbiztonsági tanácsadójaként tett titkos látogatást 1971 nyarán Pekingben, előkészítve főnökének 1972 februári látogatását.

Richard Nixon kínai utazása során Kissinger volt az, aki Csou En-laj (Zhou Enlai) miniszterelnökkel együtt kidolgozta a mindmáig a világpolitika egyik meghatározó dokumentumának számító sanghaji közleményt, megteremtve az alapot a kínai-amerikai kapcsolatok rendezéséhez és a tajvani kérdés kezeléséhez az érdekelt felek számára.

A Kissinger Institute arra fog törekedni, hogy tudományos kapcsolatok építésével javítsa az amerikaiak Kínával kapcsolatos ismereteit és fordítva, a kínaiakkal jobban megismertesse Amerikát - hangsúlyozta az intézmény kedden kiadott közleménye.

Jang Csie-cse (Yang Jiechi) kínai külügyminiszter a ceremónián síkra szállt a két ország kapcsolatainak további erősítése mellett, és külön méltatta a ma 85 éves volt amerikai külügyminisztert. "Dr. Kissinger önmagában egy intézmény - fejtette ki Jang. - Olyan emberként kerül be a történelembe, aki megrajzolta a Kína és az Egyesült Államok közötti kapcsolatok útvonalát, ami mindenki számára jótékony hatással járt."
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását