2024. május 9. - Gergely

Családbarát repülés

Napjainkban egyre több kisgyermekes család száll repülőgépre, sőt nő a fedélzeten az egyedül utazó fiatalok száma is. Hogyan készüljenek a családok a repülésre? Milyen szolgáltatásoknak kínálnak számukra a légitársaságok? Meddig utazhatnak várandós anyuká
2008. július 25. péntek 09:14 - Hírextra
- Évente mintegy 70 ezer csecsemő, 1,5 millió 12 év alatti gyermek utazik járatainkon. Számukra gyermek- és csecsemőkedvezményt kínálunk, továbbá a családok igényeinek kialakított poggyász súlyhatárt, díjmentes gyermekülést vagy hordozható babaülés használatot, speciális gyermekmenüt, elsőbbséget a beszálláskor és foglalkoztató csomagot a gyermeknek, amely leköti a figyelmét - tájékoztatott Anna Ingham Grant, a British Airways regionális kereskedelmi igazgatója.

A hosszú távú tengerentúli járatokon cumisüveg valamint bébiétel melegítő is a szülők rendelkezésére áll, azonban a bébiételről, tápszerről a szülőnek kell gondoskodnia. Létezik egy szabály is, amely Először a gyermek elnevezést kapta, amelynek értelmében ezeken a járatokon a gyermekeknek szolgálják fel először a menüt, a felnőttekét csak ezután, így a kicsik mielőbb jóllakhatnak és a felnőttek is zavartalanul étkezhetnek.

Németh Krisztina, a Malév vállalati kommunikációs vezetője elmondta:

- Különösen a nyári szezonban utazik sok gyermek. Nem ritkák az olyan járatok - Pristina, Sarajevo, Skopje, Tirana - amelyen 30-40 gyermek és 10-15 csecsemő utazik egyszerre.

Számukra a legkülönfélébb játékokkal, apró ajándékokkal például felfújható repülőgéppel, társas- vagy kirakójátékkal, színes ceruzával és könyvvel kedveskedünk, hogy a fedélzeten eltöltött idő minél kellemesebben teljen.

Bébiétel és gyermekmenü egyaránt van a járatokon, amelyet a jegyvásárlás előtt kell igényelni. A gyermekmenüben hamburger, sült krumpli, banán szokott szerepelni, amelyet nagyon kedvelnek a gyerekek.

- Ha 5 évesnél idősebb, de 12. életévüket még be nem töltött gyermekek szüleik vagy más kísérő nélkül utaznának, a szüleiknek a jegyek foglalásakor tájékoztatniuk kell a légitársaságot vagy az utazási irodát arról, hogy a jegy kíséret nélkül utazó kiskorúé lesz. Indulás előtt a gyermekkísérők a gyermekeket a repülőgéphez kísérik és átadják a repülőgép személyzetnek, akik gondoskodnak róluk a repülés ideje alatt.

A célállomásra érkezve a reptér utasszolgálati munkatársai átveszik a gyermeket a gép személyzetétől, majd az érkezési csarnokba kísérik, ahol gondoskodnak a gyermek biztonságos átadásáról.

Fontos tudni, hogy a gyermeket ki fogja várni a célállomáson, ezért a fiatalt fogadó személynek igazolnia kell személyazonosságát a gyermeket kísérő munkatárs felé - tette hozzá Anna Ingham Grant.

A 12 év feletti fiatalok kísérő nélkül is utazhatnak. A gyermekek repülőjegyei olcsóbbak a felnőttekénél. Általában kétéves kor alatt a felnőtt jegy tíz százalékába kerül. A nagyobb gyermekeknél adott légitársaságnál érdemes a kedvezményekről tájékozódni.

Gyakori kérdés, hogy a kismamák meddig szállhatnak repülőgépre. Németh Krisztina arról számolt be, hogy a terhesség 28. hetét betöltött várandós anyukák csak az orvosuk által kiállított, olyan - hat napnál nem régebbi - orvosi igazolás bemutatása ellenében utazhatnak, amelyen jelzik a szülés várható időpontját, valamint az orvos nyilatkozik, hogy a kismama utazásra alkalmas állapotban van. A légitársaság javasolja továbbá az angol nyelvű igazolás beszerzését is.

A brit légitársaság kereskedelmi igazgatója elmondta, ők szintén orvosi igazolást kérnek a terhesség 28. hetének megkezdése után a szülés várható időpontjáról, valamint arról, hogy a magzat és az anyuka teljesen egészséges-e, nincs-e eltiltva a repüléstől. Egyébként kíséret nélkül a terhesség 36. hetéig, ikerterhesség esetén a 32. hétig javasolt a repülés, amely semmilyen szempontból nem veszélyezteti a magzatot.

A terhesen utazó nőknek érdemes tudni, hogy nekik nem kell átmenniük a repülőtéri biztonsági kapun, így nem érik a magzatot az erős mágneses sugarak.

- A kismamák öltözetét a legtöbb repülőtéren kézzel kutatják át, tiszteletben tartva nemüket és állapotukat - tette hozzá Anna Ingham Grant.

Gyakran kérdezik azt a várandós nők, hogy hány jegyet foglaljanak. Abszurdnak tűnhet, ha a várandós kismama előre jegyet foglal a picinek, amely még nem született meg, de ezt megteheti. Ilyenkor csak az jelenthet problémát, hogy a foglalásba be kell írni a gyermek nevét és nemét, ami ugye a születés időpontjáig még nem minden esetben teljesen biztos. Alapjában véve tehát nem szükséges előre lefoglalni a picinek a jegyet, ráér a születése után is.

Gyakran felmerül, hogy kézipoggyászban bébiétel szállítható-e. Igen, ez lehetséges, annyi korlátozás van csak, hogy a biztonsági ellenőrzésnél a bébiételt megkóstoltathatják az anyával, így győződve meg arról, hogy tényleg bébiételt tartalmaz az üveg.

A British Airways járatain 1996 óta hat alkalommal volt példa arra, hogy egy várandós anya valamely fedélzeten hozta világra gyermekét.

- 2003-ban például egy édesanya a lagosi járaton adott életet gyermekének, de az ilyen esetek ritkák, mivel orvosi igazolást kérünk azoktól a várandós anyukáktól, akik a terhesség 28. és 36. hete között járnak - mondta Anna Ingham Grant.

- Nálnuk pedig emlékezetes eset volt, amikor az izraeli-libanoni konfliktus idején külön orvosi kísérettel egy Bejrútból menekülő ikerterhes kismamát hoztunk haza, aki másnap már Budapesten két egészséges kislánynak adott életet, és hálából az egyiknek a Maja-Malév nevet adta - idézett végül egy kedves történetet Németh Krisztina.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását