2024. április 25. - Márk

XXI. századi rabszolgaság

Egyre többet lehet hallani mostanában az uzsorakölcsönökről. Olyan hitelről van szó, amit jogszerűtlenül adnak, s nem biztos, hogy van hivatalos nyoma. Az ellene való fellépést az is nehezíti, hogy az uzsorahitelek igénybevétele sem jogszerű.
2008. július 24. csütörtök 07:59 - Kőrösi Viktor Dávid
A bíróságok az írott, vagy íratlan uzsorás szerződést semmissé tudják nyilvánítani. A Polgári törvénykönyv 202. §-a szerint: „ha a szerződő fél a szerződés megkötésekor a másik fél helyzetének kihasználásával feltűnően aránytalan előnyt kötött ki, a szerződés semmis (uzsorás szerződés)”.

Harc a túlélésért

Van azonban két probléma. Az egyik, hogy az esetek legnagyobb többségében nem jut el a bírósági szakaszig az ilyen ügy, ugyanis az uzsorakölcsönöket azok az emberek veszik igénybe, akik élete folyamatos harc a túlélésért, ami közben nincs idő a bíróságra járni.

Másik probléma, hogy a bíróság nem tud védelmet nyújtani azoknak, akik a magyar igazságszolgáltatáshoz fordulnak, mert képtelenek a 3-400%-os kamatra felvett kölcsönt visszafizetni. Adott esetben hiába mondja ki a bíróság, hogy az adott szerződés semmis, a behajtást nem tudják megakadályozni. A behajtás pedig ilyen esetekben általában nem jelent kellemes társalgást.

Jogszabályt kell módosítani

Ezért is van az, hogy elég nehéz jogszabályokon keresztül utolérni az uzsorakamatra pénzt adókat. Ahhoz ugyanis az uzsorások kárvallottjainak kellene tanúskodni – nyilatkozta a HírExtrának Béki Gabriella, SZDSZ-es országgyűlési képviselő. Ezzel kapcsolatban jogszabály-módosítás is várható.

Mindezen túl az uzsorakölcsönzés a kizsákmányolás egy elképesztő formája, a XXI. századi rabszolgaság egy megnyilvánulása – folytatta Béki. Jelenlegi probléma azonban nem csupán emberjogi vonatkozású, hanem gazdasági is, a segélyek, nagy része ugyanis egyenesen az uzsorások zsebében landol.

Lép a minisztérium

Az egyre növekvő bajt érezve a Szociális és Munkaügyi Minisztérium lépett. A terv szerint egyfajta szociális kölcsönt tesznek lehetővé azok számára, akiknek nincs lehetőségük maguktól a saját lábukra állni. Ebben az esetben valóban jobb, ha valaki az uzsorakölcsönök helyett állami kölcsönökhöz folyamodik. Az új rendszer egyik alapeleme, hogy 0,5-1%-os kamattal bocsátják a rászoruló rendelkezésére az összeget, amivel csupán a kezelési költségeket tudják fedezni – de nincs is más cél.

Uzsorakölcsön és cigányság

Az uzsorakölcsönökkel kapcsolatban sokszor került szóba a magyarországi cigányság, mint az elészegényedésben leginkább érintett, s így az uzsorakamatok ügyének leginkább kitett réteg. Ezzel kapcsolatban kerestük meg Kolompár Orbánt, az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) elnökét, aki elmondta, hogy az uzsorakölcsönök kérdése nem csupán roma-specifikus probléma, hanem a mélyszegénység kialakulásának, s terjedésének a számlájára írható. Ez egyszerre érinti a roma és nem roma közösségeket. Az OCÖ elnöke szerint ez még csak a kezdet, amit azonban még meg lehet állítani, piacképes átképzésekkel, munkahelyteremtéssel. A kormányzatnak igazodnia kell a munkaerőpiaci igényekhez, megfelelő, korszerű koncepciót kell kialakítani a felzárkóztatás felgyorsítására, a mélyszegénység visszaszorítására – folytatta az elnök.

Az uzsorásokhoz elsősorban a rendszerváltáskor munkát vesztett, azóta is tartós munkanélküli státuszban tartott emberek, szorult szociális helyzetű nagycsaládosok fordulnak – folytatta az OCÖ elnöke.

Jó, de nem elég

Kolompár Orbán szerint a Munkaügyi Minisztérium tervezete megoldást jelenthet a problémákra, azonban más feladatot is von maga után. Az elesett, így – pénz nem lévén – a médiából nem, vagy alig tájékozódó rétegek tudomására kell hozni a lehetőséget, hogy élni tudjanak vele.

Ez nagy feladat, átfogó kampányt kell majd indítani – mondta Kolompár, majd megismételte: a piacképes szakképzés biztosítása nélkülözhetetlen a mélyszegénység, s ezáltal az uzsorakölcsönök elleni küzdelemben, s „mindenképpen a tartós foglalkoztatás irányába” kell terelni a szociális kérdés megoldását.. Az OCÖ szorgalmazza továbbá a szociális ellátórendszer olyan módosítását, hogy a szociálisan segélyezett személy ne kézhez kapja a pénzét, hanem kapjon egy kártyát, amelyen keresztül a havi szociális járandóság a rendelkezésére áll. Az ilyen, bankkártyához hasonló rendszer következtében a segélyezett akkora összeget venne ki naponta, amennyi neki, s a családjának a megélhetéshez szükséges, azaz rákényszerül a pénzzel való gazdálkodáshoz.

Pénz, "bankkártya"

Felvet azonban ez a kezelési mód egy másik problémát. Béki Gabriella elmondta, hogy falujárásokkor sok esetben tapasztalta, hogy az uzsorások nem csupán a szegények pénzével, de – ritkább esetben – azok "bankkártyájával" is rendelkezni tudnak. Ehhez tehát valóban szoros szabályozás kell, s nem biztos, hogy a sima banki pénzfelvétel erre megoldás lehet.

Alternatíva nélkül

Az eddig kormányok ugyanis megoldani nem tudták a szegénység kérdését, de még igazi szakmai alternatívák sem merültek fel a munka nélkül élők munka világába történő visszavezetését illetően - mondta Kolompár Orbán. A mostani kormány tekintetében is arculatváltást szorgalmaz az OCÖ vezetője. Szlovákiában például több ezres létszámú roma szakapparátust készítenek fel, hogy az önkormányzati és államigazgatási rendszerbe tudják őket integrálni, akik az állam és a cigányság közötti közvetítőkként tudnak dolgozni. Magyarországon, ha ez nem történik meg, készülhet akármilyen jó program, az romák nyelvén beszélő (átvitt értelemben értve) ügyintéző nélkül nem fog elérni a címzettekhez, a roma társadalom megsegítendő részéhez.

A helyi roma vezetők is kellenek

A szociális hitel tehát jó megoldás lehet abban az esetben, ha a megfelelő tájékoztatás megtörténik, s ezen keresztül nem kényszerül rá senki, hogy uzsorásoktól, vagy pénzfolyósító intézetektől vegyen fel kölcsönt. Ebben a tájékoztató kampányban pedig elengedhetetlen a helyi cigány önkormányzatok részvétele.

Maffia

Lévai Katalin, az MSZP európai parlamenti képviselője Béki Gabriellához hasonló szellemben nyilatkozott a HírExtrának, annyival kiegészítve, hogy valószínűleg ”szervezett maffiákról” van szó, akik ellen valóban fel kell lépni. Amíg azonban nincs meg a sok ezer ember életét megnyomorító uzsorások elleni konkrét törvény, addig valamivel enyhíteni kell a helyzetet.

Arra a kérdésre, hogy nem félő-e, hogy a feketén munkát vállalók nem merik majd felvenni a szociális kölcsönt, mert a törlesztéskor kiderülhet a munkavállalásuk fekete mivolta, Lévai azt válaszolta, hogy ez egy nehéz kérdés, de például a segélyből is lehet törleszteni.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását