2024. április 28. - Valéria

Orbán köré szerveződik az új kormány

Jövő hétfőn az Orbán-kormány leendő miniszterei megtartják első megbeszélésüket a Parlamentben. Ezt Orbán Viktor jelentette be csütörtöki sajtótájékoztatóján. Varga miniszterelnöki államtitkár, Navracsics miniszterelnök-helyettes, Szijjártó kormányszóvivő lesz
2010. április 29. csütörtök 16:59 - HírExtra
A kormányfői poszt várományosa bejelentette: Varga Mihály a miniszterelnökséget vezeti majd államtitkárként; Navracsics Tibor pedig a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumot irányítja és egyúttal miniszterelnök-helyettes lesz. Hozzátette: Szijjártó Péter a miniszterelnök szóvivője lesz.

Orbán Viktor leszögezte: az új kormánytól átfogóbb, gyorsabb, hatékonyabb munkát vár, korszerű, hatékony kormányzást. Kiemelte: a miniszterelnök új alapokon ápol majd kapcsolatot az emberekkel, a nyilvánossággal, a sajtóval.


Fotók: Fejér Bálint

Orbán Viktor szerint a minisztériumi struktúra átalakítása nem akadályozhatja a közigazgatási munkát. A leendő miniszterelnök csütörtöki sajtótájékoztatóján azt mondta: minden minisztere politikai vezető lesz.

Orbán Viktor leszögezte: semmilyen átszervezés nem kaphat elsőbbséget az érdemi munkával szemben; a munkának zavartalanul kell folytatódnia, ezt fogja kérni a leendő miniszterektől.

Kitért arra, hogy a kormányában helyet foglalkozó tagok nem szakértők, hanem politikai vezetők, aki merik vállalni a felelősséget az adott területért. A "miniszterek szolgák", a köz szolgálai - tette hozzá.



Elmondta még azt is, hogy a miniszterelnök-helyettesnek irányítási jogai lesznek, ezt az alkotmány módosításával kell megfogalmazni.

Navracsics Tibor szerint meg kell teremteni a professzionális, polgárközelibb, versenyképesebb közigazgatást. A sajtótájékoztatón Varga Mihály, a Miniszterelnökség leendő vezetője azt mondta: e hivatalnak a létszáma jóval kisebb lesz, mint a mostani kormányfő körüli apparátus létszáma.

A leendő igazságügyi és közigazgatási miniszter csütörtökön azt mondta: a közigazgatásban dolgozó embereknek a közjó képviseletét kell életcéljuknak tartaniuk.

Szapáry György lesz az egyik főtanácsadó a Miniszterelnökségnél - jelentette be Orbán Viktor leendő kormányfő csütörtökön Budapesten. A jegybank volt alelnöke a nemzetközi szervezetekkel való tárgyalásokban lesz "összekötő".

A Fidesz elnöke sajtótájékoztatón az MTI-nek a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) való tárgyalásokra vonatkozó kérdésére kifejtette: a nemzetközi szervezetekkel folytatandó tárgyalásoknál fontosnak tartja, hogy miközben majd a nemzetgazdasági minisztérium irányítja ezeket a tárgyalásokat, ha a szükség úgy hozza, közvetlen, személyes kapcsolatokon keresztül ő is részt vegyen ezeknek az alakításában, vagy háttérmunkát tudjon végezni. Szapáry György lesz az egyik olyan főtanácsadó, aki ebben az ügyben mellette fog dolgozni.

Orbán Viktor közölte azt is, az adótörvényeket a tervek szerint július 1-jei hatállyal módosítják.

Varga Mihály a jelenleginél jóval kisebb létszámú apparátust ígért a Miniszterelnökségnél, Navracsics Tibor pedig a professzionális közigazgatás ismételt megteremtését szorgalmazta csütörtökön Budapesten. A Miniszterelnökség leendő vezetője, illetve a közigazgatási miniszter-jelölt minderről azután beszélt, hogy Orbán Viktor megkezdte kormánya leendő tagjainak ismertetését.

Varga Mihály Fidesz-alelnök a sajtótájékoztatón kifejtette: igent mondott Orbán Viktor felkérésére, és ennek megfelelően megkezdte a Miniszterelnökség kereteinek kialakítását, amely új szerkezetű lesz a mostani rendszerhez képest.

Hangsúlyozta, minden lépést megtesznek a hivatalosodás ellen, illetve az ellen is, hogy egy bürokratikus szervezet legyen a Miniszterelnökségből. Elmondta, egy olyan nyitott szervezetet szeretnének, amely folyamatos, tartós kapcsolatban van az emberekkel, az újságírókkal.

Kiemelte azt is, hogy ennek a hivatalnak a létszáma jóval kisebb lesz, mint a mostani kormányfő körüli apparátus létszáma.

Navracsics Tibor, akit az újonnan felálló Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium vezetésére kért fel Orbán Viktor, az állammal kapcsolatos elvárásaik között említette, hogy az államnak a közjót kell szolgálnia, nem pedig csoportérdekeket, és segítségnek kell lennie a mindennapi életben, nem pedig akadálynak. Az elmúlt időszak azt mutatja, hogy egyik kritérium sem valósult meg - tette hozzá.

A politikus hangsúlyozta, az egyik legfontosabb céljuk, hogy Magyarország ismét erős és versenyképes legyen. Ehhez az államigazgatásnak is versenyképesnek kell lennie, valamint ésszerűbbnek, áttekinthetőbbnek, egyszerűbbnek. A polgárközelibb, versenyképesebb közigazgatáshoz azonban az is kell, hogy az ott dolgozó emberek a közjó képviseletét életcéljuknak tartsák - mondta.

Navracsics Tibor - aki egyben miniszterelnök-helyettes lesz - kiemelte, hogy szét kell választani a közigazgatást és a politikát: meg kell szüntetni azt a helyzetet, hogy a pártpolitika benyomult a közigazgatás felsőbb részeibe. "Meg kell teremtenünk ismét a professzionális közigazgatást" - húzta alá.
Forrás: MTI/hirextra
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását