2024. május 1. - Munka Ünnepe , Fülöp, Jakab

Olimpiai közvetítés – az MTV mögül kihátrált a MOB?

Korábban jeleztük: a Nyájas Olvasónak, nem érdemes számítania különösebben sokszínű beszámolókra az olimpia eseményeiről, mivel a közszolgálati csatornák gyakorlatilag minden jogot fenntartanak maguknak. A helyzet szerencsésen megváltozott, de azért van m
2008. július 24. csütörtök 17:20 - Szalay Gergely
Már nem csak 48 óra

Kezdjük a jó hírrel: Önök hallhatnak, olvashatnak bármely orgánumon híreket, interjúkat a sportolókkal, 48 óránál hamarabb is. A Magyar Olimpiai Bizottság egy elnökségi ülésén ugyanis módosította a korábbi – sokak szemében riasztóan alkotmányellenes -, általuk önkényesen hozott szabályt. Állítólag – nem meglepő módon – a média képviselőinek nyomására. Ha nem emlékeznének: korábban még arról volt szó, hogy a sportolók csak a közszolgálati tévének és rádiónak nyilatkozhatnak, illetve csak 48 óra elteltével más sajtóorgánumoknak. A helyzet annyiban lett egyszerűbb, hogy a királyi csatornák „csupán” elsőbbséget élveznek. Hogy ez a közlések sorrendjét tekintve pontosan mit jelent, egyelőre nem tudjuk pontosan. Mindenesetre a sportolók nyilatkozhatnak, ha a közszolgálati csatornák munkatársaival már beszéltek. Azt pedig csak remélni lehet, hogy ők hamar kérdezik őket.

Strasszer aggályosnak tartja

Próbáltuk kideríteni a jogászok álláspontját is a kérdésben: valóban letudható ennyivel az újságírók helyzete?

Dr. Strasszer Tibor ügyvéd szerint a legérdekesebb kérdés az, hogy a bizonyos 48 órás korlát a MOB tudtával volt-e. A jelek szerint igen, de ettől a tervtől viszonylag hamar elálltak. Az információk ilyen mértékű korlátozása a jogász szerint is aggályos lett volna – a meglepő az a történetben, hogy erre a felek maguktól nem jöttek rá, hanem kiadták a tájékoztatást. Azzal a bevált gyakorlat szerint nincs probléma, hogy az egyidejű közvetítés jogát fenntartják a csatornának, bár ez nem jelenti azt, hogy hír jelleggel nem lehet beszámolni az események aktuális állásáról.

Az egyidejűség exkluzív jogát viszont megvették. Azt megint hosszasan lehetne vizslatni, pontosan miért is teheti ezt meg az olimpiai bizottság. A nagy halak esete a kisebb halakkal: az üzleti érdekek hajlamosak felülírni a kollegialitást és az alapvető szakmai érdekeket, talán a jogot is: a tájékoztatás szép, a bevétel sokkal szebb. A nézőt pedig illetlen módszerekkel elérni sem ciki.

Az alkotmányjogász szerint a hírek szabadok

Dr. Kolláth György alkotmányjogász szerint sem annyira szigorú a helyzet, mint azt a csatornák szeretnék. A szerinte is ezer sebből vérző médiatörvény ugyanis erre a kérdésre épp ad szabályozást.

A törvény szerint legfeljebb ötven másodpercben kivonatos tudósítást lehet adni az eseményekről. Ebbe a közszolgálati csatornák nem szólhatnak bele. Ha ebben az ötven másodpercben összefoglalható a lényeg, az az ő bajuk. Továbbá a történésekről, hírműsorokban és hírjelleggel, akár folyamatosan is lehet tájékoztatni.

A szervezők és a csatornák közt létrejött szerződés ugyanis vélhetőleg csak közvetítési jogokról szól, tehát nem zárhatja ki más csatornák jogát arra, hogy tájékoztassanak.

A médiatörvény ugyanis előírja, hogy a közérdekű információknak ingyenesen hozzáférhetőnek kell lenniük, és ezt a feladatot „nagyjából” ki lehet elégíteni a hírekkel – legalábbis abban az értelemben, hogy az információ adott.

Nézzük tehát a dolog jó oldalát: azért többet is megtudhatunk a versenyzőktől, mint amit a közszolgálatiak kérdeznek. Azért a témát még folytatjuk…

Többszöri megkeresésünkre sem tudtuk még elérni a Magyar Televízió sportfőszerkesztőjét, hogy az ügyben nyilatkozzon, reméljük a MOB-féle pálfordulás őket is nyíltabb véleményformálásra készteti.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását