2024. április 30. - Katalin, Kitti

Szigorítások a fém körül

Az ősszel a parlament elé kerül a színesfémhulladék-kereskedelem szigorításával kapcsolatos törvényjavaslat - közölte az Új rend és szabadság programért felelős kormánybiztos szerdán Adonyban.
2008. július 23. szerda 21:20 - Hírextra

A színesfémhulladék-kereskedelemmel kapcsolatban a kereskedelmi törvény átfogó, nagyon szigorú módosítására kerül majd sor. A szabályozási irányokat a kormány már jóváhagyta, a törvényjavaslatot várhatóan ötpárti konszenzussal fogadja el a parlament - mondta el sajtótájékoztatóján Kondorosi Ferenc.


Hozzátette: az illegális színesfémhulladék-kereskedelem a becslések szerint évi 10 milliárd forint kárt okoz, de pénzben ki sem fejezhető az egy-egy települést, közérdekű feladatot ellátó üzemet, vallási és más közösséget érő veszteség.


Közös fellépésre, a jogszabályok módosítására, az ellenőrző hatóságok együttműködésére és a mélységi ellenőrzések tökéletesítésére van szükség - hangsúlyozta Kondorosi Ferenc.


Tájékoztatása szerint színesfémhulladék-kereskedelmet - a jogszabály módosítását követően - a jövőben csak üzletben lehet majd folytatni, s a tevékenységnek különleges jogi feltételei lesznek.
Az engedélyt a Vám-és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága (VPOP) adja majd. A vállalkozásoknak online nyilvántartása, könyvelése lesz. A VPOP webkamerán is ellenőrzi majd a vállalkozásokat, amelyeknek pontos nyilvántartást kell vezetniük az átvett tárgyakról, azok jellegéről, összetételéről, az értékesítőkről.


"A cél az, hogy egyértelműen szabályozott, ellenőrzött forrásokból kerüljenek színesfém-hulladékok, színesfémtárgyak ezekre a telepekre, ahol 10 napos tárolási kötelezettséget ír majd elő a jogalkotó" - mondta a kormánybiztos.


Hozzátette: a kultikus tárgyak, szobrok, szakrális tárgyak esetében a beolvasztáshoz hatósági engedély kell majd. Az online rendszer kialakítása, a webkamerák felszerelése a vállalkozások kötelessége lesz.


Becslések szerint Magyarországon jelenleg mintegy húszezer színesfémhulladék-kereskedés van. A törvény szigorítása után számuk jelentősen csökken majd - legfeljebb 300 lesz - de akik a piacon maradnak, tisztességesen fognak dolgozni - mutatott rá.


Szigorítják a büntetési tételeket is, s "a jog hatékony és kemény üzenetet küld minden vonatkozásban azoknak, akik jogszerűtlen magatartást tanúsítanak, vagy a feketegazdaság világában élősködne" - mondta Kondorosi Ferenc.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását