2024. április 30. - Katalin, Kitti

Lezárják a teljes rakpartot

Lezárják a teljes budai alsó rakpartot körülbelül két hónapra a budai Duna-parti főgyűjtőcsatorna építése miatt; a Mozaik utca és a Margit híd közötti szakaszon a jövő hónap első hetétől, a Margit híd és az Erzsébet híd között augusztus 21-től nem lehet k
2008. július 23. szerda 15:38 - Hírextra
A szintén a projekthez tartozó csepeli szennyvíztisztító építése 75 százalékos készültségben van, a próbaüzem 2009 júliusában indul - tette hozzá a főpolgármester a víztisztító bejárása után tartott sajtótájékoztatón.

Demszky Gábor elmondta: a budai főgyűjtőcsatorna építése újabb szakaszba lép, ezért a budai alsó rakpart északi és középső szakaszát is lezárják; augusztustól várhatóan két hónapon át egyáltalán nem lehet ezen a rakparton közlekedni.

Hozzáfűzte, hogy a főgyűjtőcsatorna építése miatt a budai alsó rakpart északi részét a Margit híd és a Mozaik utca között kiszélesítik és mintegy másfél méterrel megemelik. Kitért arra, hogy a környező utcákban is számítani kell útlezárásokra; nem lehet majd autóval közlekedni a Lipthay utcában, valamint a Krisztina körúton a Dózsa György tér és a Szarvas tér között.

Az építés állásáról Demszky Gábor elmondta, hogy eddig 1100 méternyi csatornát fektettek le és jelenleg két területen folyik a munka. Elkészült továbbá a csatorna átvezetése Budáról, illetve a Ferencvárosból Csepelre.

Az Élő Duna projekthez tartozó csepeli központi szennyvíztisztító építése kapcsán rámutatott arra: jelenleg a budapesti szennyvíz fele tisztítatlanul ömlik a Dunába, a csepeli telep átadása után viszont 95 százalékra emelkedik a biológiailag megtisztított szennyvíz aránya.

Görbedi László, a kivitelező Csepel 2005 FH konzorcium egyik főmérnöke a bejáráson elmondta, hogy az egyéves próbaüzem után 2010 júliusában adják át a telepet, amely a napi budapesti szennyvíz felét képes lesz kezelni. A tisztítóban három műszakban, műszakonként százhúszan dolgoznak majd azon, hogy megtisztítsák a szennyvizet - tette hozzá.

Demszky Gábor a budapesti nagyberuházásokról szólva hangsúlyozta: azért időzítették azokat mostanra, mert 2013-tól nem lesznek elérhetők Budapest számára azok az alapok, amelyekből most forráshoz jutottak.

A csepeli víztisztító 428 millió eurós összköltségének 65 százalékát fed
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását