2024. május 7. - Gizella

Wagner a neten

Új Parsifal-rendezéssel kezdődnek július 25-én a Bayreuthi Ünnepi Játékok, mégis egy két nappal későbbi, tavalyról már ismert előadás lesz az igazi premier Richard Wagner (1813-1883) kultuszában.
2008. július 22. kedd 08:31 - Hírextra
Ami a sokak által a német romantikus zeneszerző-óriás főművének tekintett - a megváltás húsvéti témájára épülő - Parsifalt illeti, az utóbbi négy évben a Festpielhaus szerencséseinek többsége szent borzadállyal távozott a Zöld Dombról, ahol az előadások színhelyéül szolgáló különleges épület áll.

Christoph Schlingensief, a német nyelvű színházi élet fenegyereke a globalizált világ felbomlásának látomásává változtatta a történetet: nyomorral, vérrel, vuduszertartásokkal, holokauszt-utalásokkal és menekülttáborokkal.

A lenyűgöző zene utolsó akkordja után a csendet még a taps kitörése előtt felháborodott "Gyalázat!" kiáltás törte meg: a publikum fele fütyült, a másik fele azonban ünnepelt.

Ez volt talán a legvitatottabb produkció a zeneszerző unokája, Wolfgang Wagner 57 éve tartó bayreuthi regnálása idején. Stefan Herheim idei új rendezése ezt az előadást váltja fel.

Persze az ő Parsifaljáról is csak akkor derül ki a közönség ítélete, amikor majd pénteken lemegy a függöny.

Más a helyzet a Katharina Wagner, a zeneszerző ma 30 éves dédunokája által rendezett Mesterdalnokokkal. Az ifjú hölgy, aki ősztől a fesztiváltér egyik úrnője lesz, ezzel a rendezéssel már tavaly bemutatkozott Bayreuthban, és elment a színpadi forradalom határáig.

 A magas, szőke rendezőnő fő ambíciója az volt, hogy lehántsa az operáról azt a hősi pátoszt, amely a négy és fél órás alkotást éppenséggel Hitler és a náci rendszer kedvencévé tette a múlt század harmincas-negyvenes éveinek egy részében. Sokak szerint azonban Katharina túlment minden mértéken a deheroizálásban, a közönség tavaly kifütyült bizonyos szeméremsértőnek ítélt külsőségeket is.

De hol van akkor itt a premier? Nos, magában a még személyesen Richard Wagner által tervezett, különleges akusztikájú Festspielhausban már megvolt. Ám oda csak a kiválasztottak és a nagyon türelmesek jutnak el. A műsoron szereplő műveket 30 előadáson összesen több mint 50 ezer szerencsés tekintheti meg a Wagner-kultusz "templomában" - de nyolcszor annyi a jegyigénylő.

 Az idei radikális változás abban áll, hogy 10 ezer zenerajongó ezúttal először interneten, élő vagy akár késleltetett közvetítésben tekintheti meg - a legolcsóbb nézőtéri jegy áráért - a július 27-i Meistersinger-előadást.

A Zöld Domb közelében felállítandó óriási kivetítőn is lehet majd hallani a deheroizált mesterdalnokokat, ingyen. Mivel a kisvárosba özönlő rajongóknak rendszerint csak egy-két előadásra van jegye, ez számukra további rendkívüli lehetőség lesz.

Eddig csak a wagneri hang jutott el a rádióközvetítések révén a nagyvilágba, most az ünnepi játék képben is áttöri a falakat.

Az idei fesztiválról sem marad el a mindenkori ünnepi játékok gerincét képező operaciklus, a germán istenek alkonyának legendáját feldolgozó Ring. A még tavaly is játszott legutóbbi változat a Harmadik Birodalom vesztére utalva időszerűsítette a témát.

Ezen kívül a Trisztán és Izolda lesz még a műsoron, a Bartók-rádió idén is élőben közvetíti a teljes műsor első sorozatát.

Ezekkel az előadásokkal lezárul a Wolfgang Wagner korszak. Richard Wagner halála után özvegye, Cosima Wagner - Liszt Ferenc lánya - irányította a fesztivált, amely mindmáig családi vállalkozás maradt.

A 2. világháború után unokáinak, Wielandnak és Wolfgangnak sikerült feltámasztani a náci vezérek által saját eszméik jegyében kultivált játékokat. Wieland halála után a ma már 88 éves Wolfgang egyeduralkodóként, ám az utóbbi években mind nagyobb ellenállással szembenézve regnált Bayreuthban.

Ő csak Katharinának, második házasságából született lányának akarta átadni a stafétabotot, amelyre egy másik Wagner-dédunoka, a 63 éves Eva-Pasquier Wagner is pályázott. A Zöld Domb "isteneinek" harca idén símult el. Augusztus 28-án, az idei hatodik Parsifal-előadás után, ha minden igaz, a pátriárka a zeneszerző két dédunokájának együtt adja át az ünnepi játékok vezetését - azok ugyanis időközben békét kötöttek, közös pályázatot nyújtottak be.

Mit szólna a változásokhoz Richard és Cosima Wagner, akik ma múzeumként működő hajdani bayreuthi villájuk közelében alusszák örök álmukat?

A zeneszerző a tökélyt kereste, a tér, a hangzás, a díszlet, a szöveg, a zene összhangját, ennek érdekében tervezte maga a Festspielhaust, mindent részletesen előre megszabott.

Egy lapos internetes képernyő ettől legalább olyan messze áll, mint egy köztéri óriás kivetítő. De Wagner kultusza úgy maradt élő, hogy az utódok áttörtek minden általa felállított korlátot - igaz, eddig csak a különböző operák rendezésének módjában.

Katharina Wagner, aki fiatal lévén talán hosszú ideig meghatározó irányítója lesz a Zöld Dombnak, nemcsak külsejében hasonlítható Brünnhildéhez, a Ring hősnőjéhez. Wotan főisten lánya szembeszállt apja parancsával, mert tudta, hogy az isteni atya igazi szándéka éppen az ellenkezője annak, mint amire őt utasította.

Katharina-Brünnhilde is ezt teszi: a hozzáértők szűk bayreuthi szektája helyett a nagyvilág egészének szeretné hozzáférhetővé tenni Richard Wagner világát, akár az interneten is. Meg van győződve arról, hogy ha élne, a dédapa is ezt tenné.

Neki szerencsére nem kell attól tartania, hogy lázadásának tűzvarázs őrizte szikla lesz a fizetsége, mint Brünnhildének. De előtte lebeghet egy másfajta csoda: a Mesterdalnokok nászindulója zeng , és ugyanakkor a világ minden tájáról tízezer szempár szegeződik a színpadra az otthoni képernyőn. Ilyen Wagner-varázs még nem volt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását