2024. április 25. - Márk

Másfélmilliárdan lesznek

Másfélmilliárd lesz Kína lakossága 2033-ra: a világ legnépesebb országában az egykepolitika ellenére a következő öt évben a születési arány növekedése várható. A jelenleg 1,3 milliárdos Kínában a lakosság száma 2020-ra éri el az 1,45-1,46 milliárdot. Az á
2007. december 4. kedd 14:20 - Hírextra

A Pejcsing Csenpao (Beijing Chenbao) című kínai napilapban megjelent írás szerint Kína népessége évente 16 millió fővel növekszik, amely a csúcsponton eléri az évi 19 millió főt. Csaj szerint a növekedési ütem "normálisnak" mondható, de továbbra is be kell tartani a születésszabályozási törvényeket, hogy a növekedés ne legyen túl gyors, se túl lassú.

A világ legnépesebb országa a termőföldeknek, a vízkészleteknek és az energiának is szűkében van, a hetvenes évektől kezdve korlátozzák a családok méretét, városban egy, vidéken pedig két gyermek az elfogadott.

A kínai hatóságok szerint az egykepolitikával több százmillió gyermek születését akadályozták meg, ami végül hozzájárult az ország fellendüléséhez is.

Szakértők viszont arra figyelmeztetnek, hogy az öregedő populáció és a fiúgyermekek előnyben részesítése miatti nemek arányának felborulása szociális időzített bombaként fenyegeti a kínai társadalmat.

Az elmaradott nyugati területekről a jobb munkalehetőségekkel rendelkező keleti tartományokba érkező 150 millió vándormunkás szintét a népesedési politika gátja lehet.

A Pekingbe özönlő vándormunkások révén a főváros lakossága elérte már a 17,4 millió főt, a hatóságok azonban csak 2020-ra tervezték elérni a 18 millió főt.

A kormány szigorúbb szankciókkal kíván fellépni azon gazdag kínaiak ellen, akiknek a több gyermek után járó büntetés kifizetése már most sem jelent akadályt.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását