2024. május 3. - Tímea, Irma

Segítene az SZDSZ a dinnyetermelőknek

Érdekvédelmi szervezet létrehozásával, etikai kódex megalkotásával orvosolná egyebek között a dinnyetermesztők valós gondjait az SZDSZ; a liberális párt képviselői kedden Békéscsabán ismertették a dinnyetermelés és -forgalmazás helyzetének jobbítására jav
2008. július 22. kedd 15:27 - Hírextra
Nagy Béla, az SZDSZ megyei elnöke, egyben a dél-békési térség dinnyetermesztő központjának számító Medgyesegyháza polgármestere és Velkey Gábor országgyűlési képviselő, a parlament mezőgazdasági bizottságának tagja a békéscsabai sajtótájékoztatón első helyen azt említette, hogy sürgősen létre kell hozni a dinnyetermelők érdekvédelmi szervezetét, az együttműködés, a kooperáció, a koordináció új intézményét, és azt el kell látni a legmodernebb informatikai és kommunikációs eszközökkel. A termelőknek olyan közös kockázati alapot is fel kellene állítaniuk - például az általuk értékesített dinnye kilogrammja után fizetett 1-2 forinttal -, hogy rendkívüli helyzetben ebből az alapból részesülhessenek kárenyhítésben. Ehhez az alaphoz az állam is hozzájárulna.

A liberálisok megalkotnák a dinnyetermelők etikai kódexét is, vagyis a termelés, az értékesítés, és a piaci magatartás erkölcsi kérdéseit szabályoznák. Ugyanakkor rögzítenék azt is, hogy ki foglalkozhat dinnye nagykereskedelemmel, mert szerintük napjainkban ezt bárki megteheti. Újraszabályoznák a termelő, értékesítő szövetkezetek, a TÉSZ-ek működését is. Szerintük TÉSZ-ek nagyobb része napjainkra nem termelői, értékesítő szervezetként, hanem nagykereskedelmet folytató gazdasági társaságként működik, ezért vissza kell térni az alapításuk eredeti szándékához, a termelők együttműködésének ösztönzésére.

Megoldási javaslataik között szerepel a dinnyefogyasztás népszerűsítése is a marketing eszközökkel, úgy, hogy erre a forrást a termelők és a kereskedők mellett pályázati lehetőségek is biztosítsák.

A javaslat csomag utolsó elemeként a dinnye védett árának bevezetését szorgalmazzák. A védett árat a szezon előtt a termelők, a kereskedők és felvásárlók alakítanák ki közösen úgy, hogy figyelembe veszik a várható termésnagyságot, az összes termőterületet, a betakarítás körülményeit és a rivális termelő országok termésmennyiségét.

A két liberális politikus hangsúlyozta, hogy a dinnyetermelők tiltakozó akcióit szervező Karsai József szocialista párti országgyűlési képviselő fontos problémára hívta fel a figyelmet, de a törvényhozás tagjainak parlamenti és kormányzati eszközökkel kell kezelniük a dinnyetermelés és -forgalmazás gondjait.

Mint mondták, a dinnyetermelők valóban kiszolgáltatottak, a kereskedők sokszor visszaélnek erőfölényükkel, a multinacionális élelmiszerláncok pedig meghatározó piaci szerepkörük miatt saját szempontjaik szerint alakították át az élelmiszerkereskedelmet, ezért nem vonják kétségbe Karsai József jó szándékát. A hétvégi blokádsorozat ellenére azonban a dinnye felvásárlási ára sem a hazai fogyasztásra szánt, sem a külpiacokon értékesített árú esetében nem növekedett. Erősödött viszont a megosztottság elsősorban az akció erőszakossága, nyilvánvalóan törvénysértő jellege és a dinnyeügy pártalapúvá válása miatt.

A napok óta tartó negatív kampány pedig veszélyezteti a dinnye jövendő külpiaci pozícióit, növeli a veszélyét annak, hogy a "multik" is előtérbe helyezik a problémamentes macedón, szerb és olasz árut - mondták.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását