2024. április 25. - Márk

Karadzic

Radovan Karadzic letartóztatása mindenképpen segíti Szerbia közeledését az Európai Unió felé, mert eddig az országgal szemben megfogalmazott egyik legkomolyabb fenntartás éppen az volt, hogy nem működnek együtt a Hágai Törvényszékkel - mondta Tálas Péter
2008. július 22. kedd 16:31 - Hírextra
A biztonságpolitikai szakértő szerint a háborús bűnökkel vádolt egykori szerb vezető elfogása nem csak Szerbia, de az egész balkáni térség szempontjából jelentős előrelépés. A bosnyákok így valamilyen formában morális elégtételt kaphatnak Szarajevó ostromáért és a srebrenicai népirtásért, a boszniai szerbek pedig tisztázhatják magukat az alól a sokszor hangoztatott vád alól, hogy ők bújtatják a volt boszniai szerb vezetőt.

A Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóközpontjának vezetője szerint a letartóztatás azt is jelzi, hogy Szerbiában politikai döntés született a Hágai Törvényszék által körözött feltételezett háborús bűnösök elfogásáról.

Ez nem jelenti azt, hogy az ország vezetői ismerték volna Radovan Karadzic tartózkodási helyét, és a döntés után lecsaptak volna rá, csupán azt, hogy döntést hoztak a körözöttek elfogásáról. A biztonságpolitikai szakértő szerint egyébként ez az elhatározás nem feltétlenül gyorsítja fel a további letartóztatásokat, hiszen sokakról nem tudhatják, hogy merre bujkálnak, de jól jelzi, hogy erre már megvan a szándék.

A távirati iroda kérdésére azt mondta, hogy a közeljövőben akár Ratko Mladic volt szerb hadseregparancsnok is kézre kerülhet, de az ő esetében más tényezőkkel is számolni kell.

Amíg Radovan Karadzic inkább politikai és ideológiai vezető volt, addig Mladic katona, ezért Tálas Péter azt sem tartja elképzelhetetlennek, hogy utóbbit egykori beosztottjai máig támogatják és ha megvannak hozzá a financiális eszközei, akkor testőrökkel is őrizik. Radovan Karadzicról viszont kiderült, hogy gyakorlatilag egyedül bujkált - tette hozzá.

Tálas Péter a letartóztatás várható hatásait elemezve azt mondta, hogy a szerb radikálisok részéről nem várhatóak komoly akciók, mert a közelmúltbeli szerb parlamenti és elnökválasztás is azt mutatja, hogy a délszláv ország eljutott odáig, hogy már a szélsőségesek sem a feltételezett háborús bűnösökkel kampányolnak.

A biztonságpolitikai szakértő a Radovan Karadzicra váró perről azt mondta, hogy feltehetően nem lesz nehéz elítélni a volt boszniai szerb vezetőt, a kiadatása viszont elhúzódhat a jogi hercehurca miatt.

A szerb elnöki hivatal hétfő este jelentette be, hogy a biztonsági szolgálatok Belgrádnál egy buszon elfogták Radovan Karadzic volt boszniai szerb elnököt. Karadzic az egyik leginkább keresett, több mint egy évtizede szökésben lévő hágai vádlott, akinek terhére többek között a II. világháború óta a legszörnyűbb európai vérengzésnek tartott srebrenicai mészárlás kitervelését és elrendelését róják.

Rasim Ljajic, a hágai Nemzetközi Törvényszékkel folytatott együttműködésért felelős országos tanács elnöke keddi sajtótájékoztatóján több mint száz újságíró, és több tucat tévéstáb jelenlétében közölte, hogy a volt boszniai szerb elnök Dragan Dabic néven élt Új Belgrádban, a szerb főváros Duna és Száva közötti, mindössze negyven éve létező negyedében.

Egy fényképet is bemutatott, amelyen a bujkálása előtt simára borotvált, őszülő Karadzic hófehér hajjal, arcát beborító, s ugyancsak hófehér bajusszal, hosszú szakállal, szemüvegben látható. Ljajic szerint ennek a külsőnek köszönhette, hogy lakásadói sem ismerték fel, hiába látták sűrűn.

A volt boszniai szerb vezető elfogásának hírét a világ számos országa üdvözölte. A magyar Külügyminisztérium szóvivője keddi közleményében azt írta, hogy Radovan Karadzic elfogása bizonyítja, hogy az új szerb kormány valóban elkötelezett a Hágai Törvényszékkel való együttműködés és az európai integrációs folyamat továbbvitele iránt.

Szelestey Lajos kitér arra, hogy Szerbia együttműködése a Hágai Törvényszékkel az ország európai közeledésének szempontjából alapvető fontosságú az EU-tagállamok, így Magyarország számára. A Külügyminisztérium annak a reményének is hangot adott, hogy hamarosan kézre kerítik a törvényszék által háborús bűnök miatt körözött többi gyanúsítottat is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását