2024. május 5. - Györgyi

Bírósághoz fordult az MSZP debreceni alelnöke a vagyonkezelő holding ügyében

Bírósághoz fordult az MSZP debreceni alelnöke annak érdekében, hogy kötelezze a helyi vagyonkezelőt a szocialisták által vitatott szerződések kiadására. Ezt Varga Zoltán önkormányzati képviselő, a szocialisták debreceni alelnöke jelentette be kedden, sajt
2008. július 22. kedd 16:00 - Hírextra
Zsiros Zsolt, az MSZP debreceni elnöke és a párt önkormányzati frakciójának vezetője a városháza előtt tartott tájékoztatón azt mondta, hogy a vagyonkezelő holding működésével, a Lycium Hotel, illetve az Airport-Debrecen Kft. szerződéseivel kapcsolatos korábbi kérdéseik látható zavart okoztak a Debreceni Vagyonkezelő Zrt. vezetőinek körében.

"Azt az aggodalmunkat, hogy a fenti szerződések több százmillió forint veszteséget okozhatnak a városnak ugyan kategorikusan cáfolta a DV Zrt. stratégiai igazgatója, azonban ígéretével ellentétben mégis elzárkózott attól, hogy a vitatott szerződésekbe betekintést nyerhessünk" - fűzte hozzá.

Utalt arra is, hogy a Heti Világgazdaság című hetilap tényfeltáró cikket közölt Debrecenről, amely többek között a vagyonkezelő menedzsmentjének, a város vezetőinek és a hozzájuk köthető szűk befektetői csoportnak a közös vállalkozásait, szövevényes kapcsolati hálóját mutatja be.

"Ebből a cikkből derült ki, hogy a holding jelenlegi elnök-vezérigazgatója, a debreceni Fidesz egykori frakcióvezetője, Sásdi András a Rábé-Porta Kft.-n keresztül közvetlen üzleti kapcsolatban volt annak a Nagymester Kft.-nek a tulajdonosával, aki a repülőtéri bontási-mentesítési munkák vitatott milliárdos szerződéseinek - melybe a betekintést gátolják a holding vezetői - ellentételezéseként 65 éves bérleti jogot kapott a repülőtér környéki legértékesebb ingatlanokra" - mutatott rá a szocialista politikus.

Varga Zoltán hozzátette: nem meglepő, hogy a Debrecen vagyonát kezelő gazdasági társaság - amelyet a város közgyűlése létesített - és a vele politikai-gazdasági kapcsolatban álló érdekcsoport minden eszközzel igyekszik megakadályozni, hogy az általa kezelt vagyonnal kapcsolatos szerződésekbe a szocialisták betekinthessenek.

"Teszik ezt mindazok ellenére, hogy az általuk kezelt adatok megítélésünk szerint közérdekű adatoknak minősülnek. Ezáltal Debrecen lakóinak törvény által biztosított joga van arra, hogy megismerjék, egy önkormányzati tulajdonú társaság mire használja fel a közpénzeket, hogyan gazdálkodik bevételeivel, és milyen kötelezettségeket vállal" - fogalmazott.

Varga Zoltán szerint nem lehet kétséges, hogy "a Fidesz debreceni demokráciája nem más, mint a mutyi-demokráciája. Egyfajta (...) korlátozott demokrácia, hisz annak korlátait egy szűk hatalmi elit szabja meg".

Mint mondta, mindez elfogadhatatlan az MSZP debreceni szervezete számára, ezért bírói úton kívánnak érvényt szerezni a debreceni polgárok jogainak a vagyonkezelő zrt-vel szemben. Varga Zoltán bejelentette: az általa jegyzett keresetlevelet július 18-án az illetékes bíróságnak benyújtotta. A keresetlevélben arra kéri a bíróságot, hogy a holdingot a vitatott szerződések kiadására kötelezze.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását