2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Összefogás a hátrányos helyzetűekért

Uniós pályázatot zár idén a XIII. kerületi Önkormányzat és a Soteria Alapítvány. A két szervezet az EU Regionális Fejlesztés Operatív Programjára (ROP-3.2.2.) támaszkodva állított munkába megváltozott munkaképességű embereket.
2008. július 21. hétfő 17:15 - Hírextra

2008. július 31-én véget ér a Soteria Alapítvány és a XIII. kerületi Önkormányzat két esztendőn át tartó, "Vegyél észre" elnevezésű kezdeményezése. Az uniós forrásokat felhasználó program célcsoportját olyan emberek alkották, akiket problémáik miatt huzamosabb ideig kórházak pszichiátriai osztályain kezelnek, s így a munkaerő-piacon hátrányos helyzetben vannak. A projekt eredményeként számos érintettet sikerült az önkormányzat szociális ellátást nyújtó intézményeiben munkavállalóként elhelyezni.


Az 1995-ben alapított Soteria Alapítvány pszichés problémákban érintett embereknek nyújt szolgáltatásokat, elsősorban azzal a céllal, hogy az érintettek választott lakókörnyezetükben maradva vehessék igénybe a szükséges orvosi ellátást, a kirekesztődés, a megbélyegzés veszélye nélkül. Az elsősorban szociális szolgáltatások nyújtására szakosodott szervezet törvényi kötelezettsége értelmében nappali ellátást biztosító klubházat működtet a XIII-ik, s közösségi ellátással kibővített, hasonló intézményt tart fenn a III-ik kerületben. Célja ugyanakkor megváltozott munkaképességű klienseinek munkával való ellátása is, ennek érdekében működteti Támpont munkacsoportját.


A 2006. augusztus 1-jén útjára indított közös projekt az EU Regionális Fejlesztés Operatív Programjának, ROP-3.2.2. "Helyi foglalkoztatási kezdeményezések támogatása" elnevezésű pályázatán nyert támogatást. A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség és a VÁTI Kht. által biztosított lehetőség pszichiátriai betegek társadalmi beilleszkedésének elősegítését szolgálta a szociális munka, a foglalkoztatás és a képzés eszközeivel. A végrehajtás elsősorban olyan aktív korú, nem foglalkoztatott pszichiátriai betegeket célzott meg, akik a résztvevő szervezetek segítségével képesek voltak saját élethelyzetükön javítani és a társadalom aktív tagjaivá válni. Ennek érdekében az alapítvány az önkormányzattal közösen kialakította és működtette 50 férőhelyes nappali ellátást nyújtó intézményét a XIII-ik kerületben (Matéria klubház). Az érintettek számára felkészítő programot dolgozott ki, amelynek élére a munkába állítással és egyéni mentorálással foglalkozó Támpont munkacsoport került. Ezzel egy időben a főpályázó XIII. kerületi Önkormányzat saját fenntartású szociális intézményeiben biztosított a program résztvevői számára munkalehetőséget. A most záruló kezdeményezésnek köszönhetően 6 fő számára sikerült tartós munkalehetőséget biztosítani, a munkacsoport szolgáltatása azonban bármely érintett számára továbbra is nyitott.

Forrás: MTI-OS
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását