2024. április 29. - Péter

Mentőt 15 percen belül!

A Fidesz azt kéri a kormánytól, biztosítsa mindenkinek a lehetőséget, hogy 15 percen belül hozzáférhessen a mentőszolgálat által nyújtott szolgáltatásokhoz. Erről Horváth Zsolt, a párt országgyűlési képviselője beszélt hétfői, budapesti sajtótájékoztatójá
2008. július 21. hétfő 17:18 - Hírextra
Horváth Zsolt a sajtótájékoztatón azt mondta: "arra kérjük (...) a kormányt, ezt a helyzetet gondolja újra, hagyja abba a félretájékoztatást, és biztosítsa a magyar emberek adóforintjaiból azt, hogy a legelemibb ellátáshoz, veszélyhelyzet esetén az egészségügyi sürgősségi ellátáshoz (...) hozzá lehessen jutni az országban 15 percen belül". A politikus utalt arra, hogy még mindig vannak olyan térségek az országban, ahol baj estén nem ér ki a mentő a nemzetközileg elvárt időn, 15 percen belül.

Horváth Zsolt szavai szerint a mentés kapcsán az volt az utóbbi hetek "legarcpirítóbb" kijelentése, amikor a kormányszóvivő azt mondta: komoly eredménynek kell tekinteni, hogy a mentők az esetek háromnegyed részében 15 percen belül a helyszínre érkeznek. Emlékeztetett: az Orbán-kormány idején a kiérkezési idő - egy akkor elkészített felmérés szerint - 75-78 százalékban 15 percen belüli volt. A politikus közölte: a kormányszóvivő kijelentése azt mutatja, hogy e téren az elmúlt hat évben nem volt előrelépés.

A képviselő elmondta: jelenleg 26 olyan térség, úgynevezett fehér folt van az ország területén, ahol esély sincs arra, hogy a mentő az elvárt időn belül kiérkezzen. Mint mondta, a kormánynak e helyzet javításán kellene dolgoznia. Hozzátette: a fővárosban az útlezárások miatt jelenleg is van 5-6 olyan körzet, ahová átmenetileg ugyan, de nem tud az elvárt idő alatt megérkezni a mentőautó. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy pusztán e mutató alapján nem lehet megítélni a mentőszolgálat által nyújtott szolgáltatásokat.

Horváth Zsolt elmondta: az EU átlagát tekintve a mentők 90-92 százaléka 15 percen belül a helyszínre érkezik.
Az Egészségügyi Minisztérium úgy reagált: "az elmúlt négy évben a kormány közel hétmilliárd forintot fordított a mentőszolgálat fejlesztésére, a légimentés és az eszközpark korszerűsítésére, mentőállomások építésére és a mentőautók életmentő-készülékekkel történő felszerelésére. A mentőautók átlagéletkora öt év alá csökkent, 26 állomás újult meg, illetve nyitotta meg kapuit, továbbá 396 esetkocsival, rohamkocsival és mentőkocsival bővült az Országos Mentőszolgálat gépkocsiparkja".

A közleményben leszögezték: az elkövetkezendő években a tárca közel 16 milliárdot fordít sürgősségi ellátás korszerűsítésére. Folytatódik az elmúlt években megkezdett korszerűsítés új mentőállomások és mentőkocsik belépésével, a mozgó intenzív osztályok (MICU) és a légimentés fejlesztésével. Erre az Új Magyarország Fejlesztési Terv 11,5 milliárd forintot szán, illetve a mentésirányítási rendszer korszerűsítésére további 3,5 milliárdot különít el 6 régió számára. A közép-magyarországi régió 600 millió forint pályázati pénzzel rendelkezik hasonló célra.

Mint írták, a mentő az Európai Unió tagállamaiban sem ér mindenhová az ajánlott 15 percen belül, hiszen a legfejlettebb országokban is 90-92 százalék körüli a kivonulási idő teljesítése. Magyarországon, az Országos Mentőszolgálat adatai szerint, az esetek 78 százalékában tudják teljesíteni a 15 perces kivonulási időt. Természetesen a kormány célkitűzése csak az lehet, hogy ezt a 78 százalékot feljebb tornázhassa.

"Szomorú és sajnálatos, hogy a Fidesz egy kiváló olimpikon tragikus halálából próbál politikai tőkét kovácsolni, és a szakmaiságot, valamint az emberiességet mellőzve támadni a mentőszolgálatot. Kénytelenek vagyunk észrevenni a párhuzamot a legnagyobb ellenzéki párt hétfői, a mentőszolgálat működését kifogásoló sajtótájékoztatója és az elmúlt héten nagy visszhangot kiváltó esemény között" - olvasható a dokumentumban.

A szocialista parlamenti frakció szakpolitikusa szerint is elfogadhatatlan, hogy a Fidesz egy tragikus halálesetet kihasználva próbál hangulatot kelteni a mentőszolgálat ellen.
A kormány az elmúlt négy évben közel hétmilliárd forintot fordított az Országos Mentőszolgálat fejlesztésére - erősítette meg reagálásában az MTI-nek Schvarcz Tibor, az Országgyűlés Egészségügyi Bizottságának szocialista alelnöke. Hozzátette: a Fidesz kormányzása alatt felhalmozott veszteségeket mintegy négymilliárd forintból konszolidálta az új kormány.

Schvarcz Tibor szomorúnak nevezte, hogy - mint mondta - a Fidesz egészségügyi szakpolitikusai az utóbbi időben semmiféle konstruktív javaslatot nem tesznek, csak romboló kijelentések hangzanak el tőlük. Szerinte annak ellenére van ez így, hogy más szakterületeken elindult a párbeszéd a Fidesz politikusai és a kormányzat között.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását