2024. április 29. - Péter

Nemzetközi charta

A közszolgáltatások ellátásában és a közművek irányításában erősíteni kell az önkormányzatok szerepét - emelte ki hétfői sajtótájékoztatóján a Pest megyei Közgyűlés elnöke az általa is aláírt, Avignonban közreadott charta legfontosabb gondolatait.
2008. július 21. hétfő 13:35 - Hírextra
A kilenc ország egy-egy tartománya, megyéje képviselője által jegyzett dokumentum hátteréről szólva Szűcs Lajos, aki egyben a Magyar Önkormányzatok Szövetségének is társelnöke, elmondta: az Európai Unióban a jelenlegi gyakorlat szerint a kormányok mind több feladatot osztanak le az önkormányzatokhoz, ugyanakkor az ehhez szükséges pénzek odaadásával elmaradnak.

Így az önkormányzatok eladósodnak, euróban milliárdos nagyságrendű tartozásokat görgetnek maguk előtt, ami előbb-utóbb összeomlással fenyegetheti a közigazgatási rendszert. Ezt felismerve, alulról jövő kezdeményezésként tették közzé a chartát aláíró tartományok, önkormányzatok a közös állásfoglalását - jelentette ki.

A dokumentum - amelyet német, svéd, norvég, spanyol, lengyel, bolgár és román tartományok mellett Pest megye vezetője is aláírt - kitér arra is, hogy a közműveket, az energia-, az ivóvízellátó rendszereket a tagországok tartsák meg saját nemzeti hatáskörükben, így a közüzemek irányításában is erősíteni kell a helyi és területi önkormányzatok szerepét.

 Ezek a szolgáltatások ugyanis hamarosan stratégiai jelentőségűek lesznek, amelyeket nem szabad az esetleges üzleti érdekeknek alávetni - szögezi le a charta.

Ugyanakkor azt is megállapítja, hogy a közszolgáltatásokkal kapcsolatos döntéseket helyi szinten kell hozni, mivel azok a helyi közösségek alapszükségleteit elégítik ki, akik abban érdekeltek, hogy a szolgáltatók vegyék figyelembe korábbi tapasztalataikat és történelmi múltjukat.- ismertette a részleteket Szűcs Lajos.

A dokumentumot az aláírók mielőbbi megfontolásra eljuttatják kormányaikhoz és az európai uniós képviselőikhez.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását