2024. április 28. - Valéria

Műemlékből hulladék

Szinte naponta tűnnek el fémből, jobbára értékes színesfémből készült szerkezetek, műtárgyak a közterületekről, hogy szétdarabolva egy felvásárlónál illetve feldolgozónál végezzék. Az eladónak némi hasznot, a köznek 10 milliárdos kárt jelentenek az eddig
2008. július 21. hétfő 10:05 - Hírextra
Nagy felháborodást keltett 2007 májusában, hogy Antall József volt miniszterelnök Pestújhelyen felállított fejszobrát egy éjszaka ellopták.

Bár később Csepelen megtalálták, novemberben ismét eltűnt a szobor, akárcsak sok más műtárgy, a közelmúltban például II. Rákóczi Ferenc nagykállói, gróf Vécsey Károly nyíregyházi mellszobra.

És feltehetően a színesfémek felvásárlóinál végezte több más emlékmű lefűrészelt vagy egyszerűen szétvert része is, akár templomok bronzból vagy vörösrézből készült eresze, de alumínium útjelző táblákat, vasúti síneket és elektromos kábeleket is így tesznek pénzzé a bűnözők.

- Felháborító és érthetetlen a kormány tétlensége, hogy a színesfémek lopásának visszaszorítására ötpárti megegyezéssel hónapokkal ezelőtt hozott jogszabálymódosító javaslatra máig sem reagált, nem hozott ilyen irányú intézkedést - fakadt ki a javaslat kidolgozását kezdeményező Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének (MÖSZ) elnöke, amikor e helyzet értékelésére kértük.

Az elnök elmondta, hogy a korábbi után most újabb levéllel fordul Gyurcsány Ferenchez, hogy a kormány haladéktalanul hozzon rendeletet a mind jobban elszaporodó, emberéletet, a közlekedés biztonságát és a kulturális értékeket egyaránt veszélyeztető fémtolvajok megfékezésére.

- Elfogadhatatlan, hogy a kidolgozott, kész törvénytervezet még csak nem is szerepel a parlament őszi törvénykezési programjában, e hiányt azonnal pótolni kell - hangsúlyozta, s utalt arra: megelőzésre és hatékony fellépésre van szükség az egyre gátlástalanabb fémtolvajok ellen, akik útjelző táblákat, csatornafedeleket, síneket, kábeleket, pótolhatatlan szobrokat visznek magukkal, hogy a hozzávetőleg 300 illegális fémátvevő valamelyikénél eladják az értékes anyagot.

A MÖSz elnökének állítása szerint ezzel évente mintegy 10 milliárd forintnyi kárt okoznak. Ezért nyújtották be több tárcának is azt a javaslatcsomagot, amelynek lényege, hogy az állam a hulladékfém-kereskedést a jogszabályok módosításával ne kereskedelmi, hanem hulladékgazdálkodási folyamatként kezelje. Úgy vélik, ilymódon hatékonyabban lehet ellenőrizni e tevékenységet.

A javaslat kitér a fémkereskedői tevékenység feltételeinek szigorítására. Ugyancsak tisztább helyzetet teremthetne, ha - a javaslatnak megfelelően - az átvevők videóval, fényképpel lennének kötelesek rögzíteni az átadásra kínált tárgyakat és továbbadás előtt 10 napig épségben tárolni a kérdéses tételt.

Az illegális átvevőhelyekkel, fémolvasztókkal szemben a Vám -és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságának emberei járnának el - hívta fel a javaslat lényeges pontjaira a figyelmet Gémesi György.

Kondorosi Ferenc, az Új Rend és Szabadság programért felelős kormánybiztos az MTI megkeresésére elmondta, hogy a miniszterelnök két hete kért tájékoztatást arról, hol tart a színesfémtolvajlás megfékezésére irányuló törvényelőkészítő munka.

A kormánybiztos tudatta: jelenleg folyik az egyeztetés ezügyben az ORFK és a VPOP vezetőivel. Egyébként, mivel itt a kereskedelmi törvény egészét érintő, átfogó módosításról van szó, az egyeztetés aprólékos, időigényes feladat. A terv szerint a téma jövő héten kerül a kabinet elé, ősszel pedig a törvényről szavazhat majd a parlament.

Nem sajátos magyar jelenségről van szó. Kirívó példáért sem kell messzire mennünk: Nyugat-Csehországban ez év februárjában sínekkel együtt loptak el egy teljes, 4 tonnás vasúti hidat.

Nyugat-Európában is súlyos gondot okoz a fémtolvajlások szaporodása: Angliában a Brit Rendőrfőnökök Szövetsége (ACPO) szerint a terroristák után a fémtolvajok jelentik a legnagyobb veszélyt Nagy-Britannia biztonságára.

A hulladékfém emelkedő világpiaci ára és a robbanásszerűen fejlődő ázsiai gazdaságok csillapíthatatlan nyersanyagigénye miatt egyre aktívabb bandák által okozott kár az ACPO szerint eléri az évi 360 millió fontot (190 milliárd forint).

A szigetországi tolvajok is elsősorban a távközlési rendszerek rézkábeleit, az alumínium közlekedési táblákat és a templomtetők ólomból készült díszítéseit dézsmálják, de gyakran tűnnek el csatornafedők és vasúti sínek is.

Magyarországon sem várnak a hatóságok ölbetett kézzel, amíg a hulladék-kereskedést megrendszabályozó törvény megszületik.

 A Zöld kommandó elnevezésű környezetvédelmi akciócsoport áprilistól - előzetes bejelentés nélküli - ellenőrzéseket tart, egyebek mellett a színesfém-hulladékot átvevő és tároló telepeken. Mint Bőhm András szóvivőtől megtudtuk, ez év első felében a Zöld Kommandó 418 új helyszíni ellenőrzést tartott.

Bírságot 11 esetben szabtak ki, 9 millió 261 ezer forint összegben. Az akciósorozat eddig 294 átvevőt érintett, és ezek közül 100 nem rendelkezett engedéllyel. Büntetőeljárást 14 esetben kezdeményeztek.

- Felszámoltak-e telephelyet az észlelt szabálytalanságok miatt? - kérdeztük a szóvivőt.
- Eddig nem szerepelt ilyen a jelentésekben. Ha működő telephely (telepengedéllyel rendelkező színesfém kereskedő) bezárásáról van szó, akkor a jegyző függesztheti fel azonnali hatállyal a teljes telephelyen végzett tevékenységet (ideiglenes bezárás). A telephely végleges "felszámolásáról" is ő intézkedhet. A zöldhatóság bírságolhat, kötelezhet, s az engedély nélküli tevékenységet megtilthatja.

- Előfordult-e, hogy a színesfém kereskedő jelentette, hogy ki próbálkozott nála gyanús tétel eladásával?

- Nem tudunk róla, a zöldhatóságokhoz ilyen tárgyú bejelentés nem érkezett. A "lebuktatásokról" inkább a rendőrségnél állhatnak rendelkezésre információk.
- Mit csinál a nyár további heteiben a zöldkommandó?

- A zöldkommandó akcióit elfogadott munkatervnek megfelelően végzi, mely több ütemből áll, minden ütemben megjelölt kiemelt céllal. Ilyen értelemben tevékenysége független az évszakoktól. Június hónapban 137 új helyszíni ellenőrzésre került sor, ezzel gyakorlatilag befejeződött az átvevők ellenőrzése.

Júliusban az átvevői kör célzott vizsgálata kezdődött meg. Nemrég még egy családi házból is kilopták a gázvezetéket és az épület felrobbant.

A köztéri szobrokat sem kímélik. 2005-ben például Herefordshire-ben ellopták és minden bizonnyal beolvasztották Henry Moore egy 3 millió fontot (közel egymilliárd forintot) érő bronzszobrát, a londoni Roehampton Egyetem elől pedig egy 600 ezer font értékű alkotás tűnt el.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását