2024. május 10. - Ármin, Pálma

Mégsem lesz IC?

Újabb kétségek merültek fel a Somogy InterCity (IC) jövőjét illetően, miután megérkezett a szaktárca válaszlevele, amely a Somogy Megyei Közgyűlés elnöke szerint csak közvetett és hosszabb menetidejű vasúti közlekedést tesz lehetővé Kaposvár és Budapest k
2008. július 21. hétfő 14:07 - Hírextra
Gelencsér Attila, a hétfőn Kaposváron megtartott sajtótájékoztatón leszögezte: elfogadhatatlan a Kaposvár érintésével Budapest és Gyékényes között közlekedő közvetlen Somogy InterCity járat megszüntetése.

A megyei közgyűlés elnöke közölte: miután ez ügyben levélben fordultak Bajnai Gordonhoz, a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium vezetőjéhez, valamint a MÁV Start Zrt.-vel folytatott tárgyalások után már úgy tűnt, elfogadták érvelésüket.

A Közlekedési Minisztériumtól a múlt héten érkezett válaszlevélből azonban az tűnik ki, hogy "kapcsolt vagonokról van szó, amelyeket lekapcsolják a pécsi járatról Dombóváron, és onnan jönne uszkve kettő kocsi Kaposvárra".

A hivatkozott levélben, amelyből a megyei közgyűlés elnöke erre következtet, a többi között az áll: "Mivel a vonat szerelvényét csak a pécsi IC vonatokból tudjuk kiállítani, ezért a szerelvény-átállítások csökkentése érdekében a Somogy InterCityt is Bp. Keleti pályaudvarról tudjuk indítani".

Arra a felvetésre, hogy a válaszlevélben az általa elmondott "kapcsolt vagonokról" nem esik szó, azt mondta: erről informális információval rendelkezik.

A közgyűlés elnöke kifogásolta továbbá, hogy az új, augusztusban véglegessé váló jövő évi menetrendben mintegy 20 perccel nő a menetidő Kaposvár és Budapest között, mivel a Kaposvárhoz közelebbi Déli Pályaudvar helyett a Keletiből indulnak és oda érkeznek majd a vonatok.

"Mindenképpen visszalépésről beszélhetünk" - jelentette ki Gelencsér Attila, hangsúlyozva: a tárgyalásokon Somogy InterCityről volt szó, nem lekapcsolt vagonokról, s nem menetidő-növekedésről.

Az ügyben illetékes szaktárca a válaszlevélben arról is tájékoztatja a megyei közgyűlés elnökét: "... a menetrend felülvizsgálatát követően lehetőséget látunk arra, hogy (...) a Somogy IC továbbra is IC vonatként közlekedjen (...).
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását