2024. május 4. - Mónika, Flórián

Elvarázsolt brit közönség

Elvarázsolta a brit közönséget a hét végén Palya Bea és együttese, a Királyi Operaházban vastapssal követelt ráadást tőlük a hallgatóság.
2008. július 21. hétfő 19:32 - Hírextra

A koncert a Voices Accross The World nevű előadássorozat egyik fő programja volt, amelyet a londoni Magyar Kulturális Központ is támogatott. 


Az intézet arról tájékoztatta az MTI-t, hogy Palya Beát és együttesét Fiona Talkington, a BBC3 rádiócsatorna világzenét ismertető programjának vezetője, az operaházi sorozat kurátora mutatta be a közönségnek, kiemelve, hogy Palya Bea 2008-ban a Magyar Kultúra Követe lett, s együttesével rendkívüli népszerűséget szerzett a többi között Németországban és Franciaországban.

 
A Quintetben Lukács Miklós cimbalmon, Szokolay Dongó Balázs fúvós hangszereken, Novák Csaba nagybőgőn, míg Dés András ütőhangszereken játszik. Palya Bea a koncert alatt gyakran bevonta a közönséget is az éneklésbe, s nemcsak kitűnő hangjával, hanem közvetlenségével és kedvességével is elbűvölte a közönséget.


A hangverseny utáni beszélgetésen Peter Mills média- és popkultúraszakos egyetemi tanár kérdezte Palya Beát a tradíciókról, a zenei hatásokról. Az énekesnő elmondta, hogy az erdélyi cigányzene, a bolgár népzene, a dzsessz és a közel-keleti muzsika mellett az irodalom is befolyásolja művészetét.


Peter Mills a Muzsikás együttes révén szeretett bele a magyar népzenébe. 1993-ban Magyarországra költözött, és három éven keresztül ismerkedett közelről a magyar kultúrával, Ady Endre, Weöres Sándor és Esterházy Péter műveivel.
A londoni Királyi Operaházban vasárnap az 1956-ban forgatott Körhinta című filmből vetítettek részleteket, s közben a Palya Bea Quintet improvizációs zenét játszott. A legendás filmet Fábri Zoltán rendezte, főszereplője Törőcsik Mari és Sós Imre volt.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását