2024. május 2. - Zsigmond

Bővítenék a lehetőségeket

Az Európai Bizottság az új tagállamok lehetőségeit szeretné közelíteni a régiekéhez az áfáról szóló irányelv módosítási tervével, egyben kibővítve a kedvezményes áfakulcs alá vonható termékek és szolgáltatások körét - mondta az EU adó- és vámügyi biztosa
2008. július 21. hétfő 08:54 - Hírextra
Bár a jövedéki adó mérséklése tekintetében eltökéltnek látszik Brüsszel, más területeken lehetségesnek látszik könnyítés.

Az elmúlt napok híre volt, hogy az Európai Bizottság az áfáról szóló irányelv módosítását javasolja. Így lehetnek csökkentett áfakulcsok azokon a területeken, ahol az nem okoz zavarokat a belső piac működésében.

Kovács László, az Európai Unió adó- és vámügyi biztosa az InfoRádió Aréna című műsorában elmondta: a javaslattal három célja van a bizottságnak.

Egyrészt egységesebbé szeretnék tenni a kedvezményes áfakulcsok rendszerét, hogy így közelítsék az új tagállamok lehetőségeit a régi tagállamok lehetőségeihez.

A második cél, hogy a tagállamoknak nagyobb választási lehetőséget biztosítsanak, vagyis kibővítsék azoknak a szolgáltatásoknak és termékeknek a körét, amelyekre kedvezményes áfakulcsot lehet alkalmazni. Ezt a listát az áfatörvény egy melléklete tartalmazza.

Elhangzott Nicolas Sarkozytől, de Magyarországon is olyan javaslat, hogy az üzemanyagok áfakulcsát kellene csökkenteni - emlékeztett Kovács László.

Hozzátette: az áfatörvény mellékletében azonban nincsenek felsorolva az üzemanyagok. Ezzel a bővítéssel azonban akár ezek is rákerülhetnének a listára.

Harmadszor pedig állandósíthatnánk az új tagállamok által kiharcolt átmeneti - esetleg már lejárt - mentességeket - tette hozzá mindehhez az uniós biztos.
Forrás: inforadio.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását