2024. május 1. - Munka Ünnepe , Fülöp, Jakab

Állásfoglalása a metrószerelvényekkel kapcsolatban

Az Alstom 2006. május 30-án írta alá a budapesti M2 és a most épülő M4 metróvonal új metrószerelvényeinek gyártására és szállítására vonatkozó szerződéseket. A szerződések értelmében az Alstom összesen 170 METROPOLIS típusú metrókocsit szállít, amelyek kö
2008. július 21. hétfő 17:50 - Hírextra
A Budapest számára készített metrók tervezése Franciaországban zajlik. A szerelvények főbb részegységeit, mint például a forgóvázakat, a fékeket, a légkondícionáló berendezéseket és az ajtókat Franciaországban gyártja, az egységek összeszerelése pedig az Alstom Transport lengyelországi Chrozow-ban található metrógyártó kompetenciaközpontjában történik. Az itt összeszerelt metrókat - mind az M2 mind pedig az M4 vonal szerelvényei esetében – az észak-franciaországi Valenciennes-ben található tesztközpontjában teszteli az Alstom Transport.
A Siemens, a BKV által az Alstom Transport-tól függetlenül kötött szerződések alapján, szállítja az M2 és az M4 vonal metrószerelvényeinek biztonsági és vonatbefolyásoló rendszereit. A metrószerelvények szállítására vonatkozó szerződések, valamint a vonatbiztonsági és vonatbefolyásoló rendszerek szállítására vonatkozó szerződések harmonizálása / összehangolása a BKV felelőssége és feladata.

Az Alstom és a BKV jelenleg is tárgyalásokat folytat annak érdekében, hogy egy olyan új szállítási ütemtervet alakítson ki, amely jobban illeszkedik a vonal általános építési ütemtervéhez.

Az Alstom Transport állásfoglalása

A közelmúltban a médiában számos az Alstom Transport-ot negatív színben feltüntető beszámoló jelent meg, amelyek állításaira az Alstom, a BKV Zrt. előzetes tájékoztatását követően, az alábbiakban kíván reagálni:

- Az M2 és az M4 metróvonalak szerelvényeinek szállítására vonatkozó szerződések önálló, egymástól független szerződések, de részei egy általános keretszerződésnek. Az Alstom Transport-nak a BKV és a Siemens közötti szerződésekre semmilyen tekintetben nincs ráhatása.
- Az Alstom Transport minden tőle telhetőt megtett az M2 és M4 metróvonalra szánt járművek előzetes típusengedélyének határidőre történő beszerzésért, de ebben az együttműködési folyamatban minden érintett félnek teljesítenie kell saját kötelezettségeit.

- Az Alstom az M2 metróvonalra szánt járművek szállítását úgy ütemezte át, hogy a forgalom lebonyolításához szükséges szerelvények rendelkezésre állása biztosítható legyen a BKV Zrt. által meghatározott 2009. szeptember 11-i üzembe helyezési határidőre. Ennek teljesítése a projektben résztvevő felek saját kötelezettségeinek teljesítésének függvénye.

Mivel az M4 metróvonal építési/kivitelezési munkáinak késése miatt, a BKV-val való egyeztetést követően, az Alstom az M4 metrószerelvényeinek gyártását átütemezte. Az átütemezés jár ugyan némi többlet költséggel a BKV számára, de ugyanakkor az Alstom meg fogja hosszabbítani a szerelvények garanciális időszakát.

Az Alstom Transport szorosan együttműködik a BKV Zrt-vel annak érdekében, hogy a járművek teljes körű üzembe állásának határidejének tartható legyen, ezáltal pedig Budapest utazóközönsége egy magasabb színvonalú tömegközlekedési szolgáltatásban részesülhessen. A két fél tovább egyeztet a szerződésmódosítás mielőbbi lezárása érdekében.
Forrás: MTI-OS
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását