2024. április 26. - Ervin

Veres: az erős forint enyhítheti az államadósságot

Átmenetinek tekinti a forint jelenlegi erős szintjét a pénzügyminiszter, hozzátéve, hogy ha mégis tartós marad ez a tendencia, akkor az 2 százalékponttal csökkentheti az államadósság szintjét. Veres János hangsúlyozta: a kamatkiadások ugyan kisebbek, ez a
2008. július 19. szombat 17:52 - Hírextra
Mostani számításaink alapján az államadósság értékelésénél a forint erősödése két százalékospontos változást eredményezhet - nyilatkozta az InfoRádiónak Veress János pénzügyminiszter.

A kamatszint ugyan magasan marad, de amikor mi kamatot fizetünk, akkor erősebb forinttal kevesebb forintból kifizetjük ugyanazt a mennyiségű euró-, jen- vagy dollárkamatot. Ennyit nyerhet a költségvetés. Ennek mértékbe azonban jelenleg még nehezen becsülhető meg - fejtette ki a politikus.

Ez csak akkor lesz jelentősebb összeg, ha a forint hosszútávon is erős marad, és így a mindenkori kamatfizetésnél is magas lesz az árfolyam - magyarázta Veress János.

Hozzátette: az elmúlt öt hétben bekövetkezet árfolyam-erősödés picit korrigálja a márciusi hozamszint-növekedést. Az állampapírpiacon ugyanis még márciusban 6,5 százalékról 8 százalék fölöttire emelkedett az állampapír hozamszintje, az emiatt fizetett magasabb kamat következtében 60 milliárd forinttal növekszik az államadósság költségvetési terhe - mutatott rá a pénzügyminiszter.

Az árfolyam-erősödés tompíthat ezen egy keveset - mondta -, de a 230 forint eurónkénti árfolyam a korábbihoz képest csupán 5-6 százalékos erősödést jelent, ami nem ad lehetőséget túl nagy korrekcióra.

A konvergenciaprogram az év végére 66,6 százalékos adósságmértéket irányoz elő a jelenlegi változások mellett. A fő kérdés persze az, hogy december 31-én milyen lesz az árfolyam, hisz azt kell figyelembe venni az év végi adósságértékelésnél - fejtette ki Veress János.

Nem adnék ezért számszerű prognózist, sok a vita arról, hogyan alakulnak a folyamatok a következő időszakban. Én mindenesetre a jelenlegi helyzetet átmenetinek tekintem - jelentette ki a pénzügyminiszter.
Forrás: inforadio
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását