2024. április 19. - Emma

Újraélesztési tanfolyam a magyaroknak

Ingyenes újraélesztési és elsősegély-nyújtási tanfolyamot ajánlott fel az Egészségügyi Szakképző és Továbbképző Intézet (ETI) és a Magyar Mentő- és Mentőtiszti Egyesület (MMME) a magyar olimpiai csapat orvosai és edzői számára. A képzésen résztvevők elsaj
2008. július 18. péntek 14:06 - Hírextra
A tanfolyamon résztvevőket megismertetik az életjelenségek vizsgálatával, az újraélesztés folyamatával és az életmentő készülék, a félautomata defibrillátor használatával. A kétnapos, 10-12 órás képzésre az ETI oktatási centrumában kerülne sor, ahol modern technikával felszerelt termekben, valós élethelyzetben lehet gyakorolni és megtanulni az újraélesztés helyes technikáját. Az újraélesztéssel kapcsolatos továbbképzések szervezését végző intézet létszámkorlát nélkül, még a pekingi olimpia előtt várja a tanfolyam iránt érdeklődőket, akiknek képzését tízfős csoportokban, a kívánt időpontokban tudja lebonyolítani.

Az ETI és az MMME ezzel szeretne hozzájárulni ahhoz, hogy elkerülhetőek legyenek a Kolonics György kétszeres olimpiai bajnok kenus halálához hasonló tragikus esetek és ilyen élethelyzetekben több ember életét sikerüljön megmenteni.

Vízvári László, az ETI főigazgatója elmondta, hogy külföldi tapasztalatok szerint hirtelen szívmegállás esetén 10 százalék az esély a túlélésre, de ha van a közelben az újraélesztésben képzett személy, akkor ezt 40-50 százalékra lehet felemelni.

Ezenkívül a Medtronic Hungária Kft. egy - a legmodernebbnek számító, amerikai gyártmányú, csaknem félmillió forint értékű - félautomata defibrillátort ajánlott fel a Magyar Olimpiai Bizottság számára. Ez annyiban különbözik a hagyományos készüléktől, hogy nemcsak orvosok és mentősök, hanem képzésen részt vett laikusok is használhatják, mert a berendezés hangutasításokat ad az újraélesztést végzőnek. Tóth Attila, az MMME elnöke szerint a félautomata defibrillátor szakszerű alkalmazásával a hirtelen szívmegállás utáni első öt percben 15-20 százalékkal több ember életét lehet megmenteni.

Az egészségügyi intézeteken kívüli hirtelen szívhalálok 90 százaléka kamrafibrilláció, amelyek esetében csak a defibrillátor használata ad esélyt a túlélésre.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását