2024. április 25. - Márk

Lebontják a bevásárlóközpontot

Az ukrán kormány döntése nyomán lebontják azt a még nem teljesen kész bevásárlóközpontot, amely tőszomszédságában van a 2012-es labdarúgó Eb majdani döntőjének otthont adni hivatott kijevi stadionnak.
2008. július 18. péntek 14:04 - Hírextra
A kereskedelmi centrum volt az egyik fő ütközési pont Ukrajna és az UEFA között, miután a kontinentális szövetség megítélése szerint az építkezés alkalmatlanná tette volna a stadiont a finálé megrendezésére. Maga Michel Platini UEFA-elnök több alkalommal személyesen is igyekezett odahatni, hogy hagyjanak fel a munkálatokkal, mert különben felére kellett volna csökkenteni a stadion jelenlegi 83 ezres befogadóképességét, amellett biztonsági szempontból különösen veszélyessé vált volna a helyszín.

Ukrán lapjelentések szerint több hónapos polémia után döntött most úgy a kijevi kormány, hogy az építtető cég a főváros egy másik pontján húzhatja fel a bevásárlóközpontot, s a kényszerlépésből fakadó anyagi károkért kompenzációt fizet a vállalatnak.

A centrum elköltöztetése volt az egyik fő követelés az UEFA részéről ahhoz, hogy ne vegye el az Eb-rendezés jogát a Lengyelországgal együtt nyertes Ukrajnától a kontinensviadal szervezésének jelentős hiányosságai, a szükséges infrastruktúra kiépítésének kifejezett lassúsága következményeként.

A jelek szerint célt ért Platini legutóbbi, e hónap eleji látogatása, amelynek során a francia sportvezető három hónapot adott a kijevi szervezőknek, hogy demonstrálják: komolyan készülnek az Eb-re. A figyelmeztetést követte a kormányzat friss határozata a bevásárlóközpont elbontásáról.
Az UEFA nem egyszer szóvá tette már Ukrajnának a közlekedési hálózat és a szálloda-ellátottság súlyos fogyatékosságait, és Lengyelország címére ugyancsak küldött figyelmeztetést az ottani stadionépítési-fejlesztési munkák elégtelen volta miatt.

A két ország tavaly április 18-án nyerte el az UEFA-tól a rendezési jogot a 2012-es Eb-re, a szintén kandidáló Olaszország és a közösen pályázó Horvátország és Magyarország előtt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását