2024. április 28. - Valéria

Van esély a jó időre

A korábbi előrejelzésekhez képest több esély van arra, hogy esőmentes lesz az augusztus nyolcadikán, este nyolc óra nyolc perckor kezdődő olimpiai megnyitó ünnepség - jelentette be szerdán a kínai meteorológiai szolgáltat.
2008. július 17. csütörtök 06:40 - Hírextra
A kínai főváros egészére vonatkozó statisztikai adatok alapján 47-50 százalék az esély arra, hogy a játékok nyitányán esni fog az eső. A Nemzeti Stadion környékén az utóbbi 32 évben feljegyzett csapadékadatok alapján azonban csak 41 százalékos valószínűséggel fog eleredni az eső.

A Madárfészeknek is nevezett stadionban a legnagyobb titoktartás mellett készítik elő a Kína ötezer éves történelmét bemutató három és fél órás előadást, amelyet a helyszínen nyolcvanezren, a televíziós közvetítések jóvoltából pedig több milliárdan néznek majd élőben. Nem csoda, hogy Csang Ji-mou (Zhang Yimou) kínai filmrendező, a megnyitó ceremónia főrendezője is legjobban az esőtől tart.

Csiao Lin (Qiao Lin) vezető meteorológus szerint, ha mégis esne az eső, akkor is legfeljebb kisebb csapadékra kell számítani. A játékok 16 versenynapja alatt fülledt párás idő, kánikula valamint záporok és zivatarok is lehetnek. A globális felmelegedés pedig további meglepetéseket tartogathat, s ezt látszik alátámasztani az a tény is, hogy Pekingben tizenöt éve nem volt olyan csapadékos idő, mint idén júniusban.

A játékok alatt, ha kell, mesterségesen fogják befolyásolni az időjárást. Repülőgépekkel és rakétákkal ezüstjodidot és szárazjeget juttatnak a sportesemények közelében lévő zivatarfelhőkbe, amelyekből így még a helyszínek elérése előtt kezd esni az eső. Ez a technológia azonban csak a kisebb esőfelhőkre használható, a kiterjedt, vastag felhőzettel szemben hatástalan.

Az időjósokat próbára teszi, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság kérésére 72 órával előre kell jelezni a várható időjárást, míg a korábbi ötkarikás játékokon csak 48 órás előrejelzést kellett biztosítaniuk a szervezőknek.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

Don Caló
2008. július 19. 06:34
Tudom....az előbb olvasott róla Ő. ;-P (rádió) ;-)
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását