2024. április 23. - Béla

Nemzedékekként nőhet az elhízottak aránya

A növekvő mértékben elhízott anyák méhében a megváltozott kémiai körülmények miatt egyre nagyobb eséllyel lesznek túlsúlyosak az utódok is - állítják állatkísérletek alapján amerikai kutatók.
2008. július 17. csütörtök 13:12 - Hírextra

A texasi tudósok olyan egereket vizsgáltak, amelyek normál étrend mellett hajlamosak az elhízásra.

Egyik csoportjukat a szokásos étrenddel táplálták, míg másik csoportjuk kiegészítésként vitaminokat, folsavat kapott.

A normál étrendű egerek egymást követő generációi egyre kövérebbek lettek, míg a másik csoport utódainak átlagos testsúlya nem változott nemzedékeken át.

Robert Waterland, a kutatás vezetője úgy véli, hogy az egérmamák méhében megváltozott környezet módosította azon gének működését, amelyek az agyi étvágyközpont működését befolyásolják. A kísérleti egerek esetében a hízásra hajlamosító gént kapcsolta ki az étrendkiegészítők hatására megváltozott környezet.

Az egerek génjei nem változnak életük során, ahogy az emberé sem, ám az úgynevezett epigenetikai (környezeti, génen kívüli) tényezők hatására egyes gének bekapcsolt vagy éppen "alvó" állapotba kerülnek, ennek megfelelően bizonyos fehérjék hol termelődnek, hol nem.

A kutatók szerint egyre több eredmény bizonyítja, hogy a méhen belüli környezet igen jelentős hatással van a magzati anyagcserére, így a túlsúlyos édesanyák gyerekei is egyre kövérebbek lehetnek.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását