2024. április 29. - Péter

Képlopási vád Vasarely menye ellen

Betörés és képlopás címén emelt vádat szerda este az Egyesült Államokban a chicagói ügyészség Victor Vasarely festőművész menye ellen, akit június 20-án tetten értek, amint több százezer dollár értékben festményeket próbált titokban elvinni a város egyik
2008. július 17. csütörtök 18:08 - Hírextra
Maga az érintett azt hangoztatja, hogy saját képeit akarta biztonságba helyezni, áthelyezni ugyanabban az épületben egy másik raktárba.

A 61 éves Michele Taburno-Vasarely asszony csütörtökön rövid időre megjelent a bíróságon és visszautasította az ellene felhozott vádakat. A legközelebbi meghallgatást augusztus 6-ra tűzték ki.
A Vasarely-család tagjai és a Vasarely-alapítvány vezetői évek óta pereskednek a magyar származású művész örökségéért, a "képlopás" ennek a viszálynak a legújabb epizódja. Az "op-art feltalálója", a maga idejében az egyik legsikeresebb franciaországi kortárs alkotó 1300 eredeti művet, valamint 18 000 szerigráfiát hagyományozott az alapítványra. Ezek nagyobb részének azonban nyoma veszett, miközben a művész alkotásai iránt mind nagyobb a kereslet.

1995-ben döntőbírósági eljárással osztották fel a gyűjteményt a művész két fia között, ezt követően a művek szétszóródtak. A Vasarely-alapítvány megtámadta a döntőbíróság határozatát és beperelte a család három tagját, köztük Michele Taburno-Vasarelyt, azt követelve tőlük, hogy szolgáltassák vissza a képeket és grafikákat - avagy fizessenek 5 millió euró (1 146 000 000 forint) kártérítést.

Vasarely menye szerint valójában az a galériatulajdonos akarta megkaparintani az örökségének részét alkotó képeket, amelynek a raktárában azokat elhelyezték - ezért akarta máshová vinni őket. "Az, hogy vádat emeltek ellenem, még nem jelenti, hogy bűnös is vagyok" - mondta az újságíróknak a chicagói bíróságról távozóban.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását