2024. április 20. - Tivadar

Vérdíj a tűzszerészek fején

Wágner Péter, a Magyar Külügyi Intézet tudományos munkatársa szerint elképzelhető, hogy valóban vérdíjat tűztek ki Afganisztánban a tűzszerészekre, ám valószínűbb, hogy csupán híresztelésről van szó. A vérdíjról az egyik magyar hírügynökség számolt be nem
2008. július 16. szerda 13:23 - Hírextra
Elképzelhető, hogy vérdíjat tűztek ki Afganisztánban a tűzszerészekre, de bárki közölheti, hogy 10 ezer dollárt ad annak, aki végrehajtja a gyilkosságokat - nyilatkozta az InfoRádiónak a Magyar Külügyi Intézet tudományos munkatársa. Wágner Péter szerint a kitűzött vérdíj híre elsősorban arra jó, hogy demoralizáló hatással van a nyugati katonákra.

Nem tudok olyan afgánt elképzelni, aki megpróbálna megölni egy katonát 10 ezer dollárért - mondta a szakértő. Ha ugyanis harcolni szeretne a nyugati jelenlét ellen, akkor csatlakozik a tálibokhoz. Ha nincsenek ilyen szándékai, akkor meg nem vesz részt ilyen akciókban, és a hagyományos afgán vendégszeretetet fogja mutatni az idegenek felé - vélekedett Wágner Péter.

Irakban ugyanakkor volt olyan, hogy vérdíjat tűztek ki a katonák fejére, de Afganisztánban nem történt még ilyen - mondta a Magyar Külügyi Intézet munkatársa. 2006-ban például olyan rémhír terjedt szét a katonát közt - fejtette ki -, hogy az egészségügyi tisztekre vadásznak a tálibok, ezért sokan levették vöröskeresztes karszalagjukat.

Afganisztánban mind a lakosság, mind a katonák körében végigszaladnak néha ilyen rémhírek - nyomatékosította Wágner Péter, hozzátéve: ezeket a katonák persze komolyan veszik, hisz féltik az életüket.

Az első magyar tűzszerész halála - ugyan még nem ismerjük pontosan a körülményeket - számomra megmagyarázható azzal, hogy egy bombát próbált meg hatástalanítani - mondta el a tudományos munkatárs. A mostani esetben azonban annyit tudunk, hogy már akkor felrobbant a bomba, amikor megközelítették azt, és a katonát kísérő afgán rendőr életben maradt; azaz nem voltak túl közel a bombához.

Így lehet ez egy szofisztikált támadás a tálibok részéről és akár fatális véletlen is. Tényleg meg kell várnunk a vizsgálat eredményét, hogy közelebbit mondhassunk - jelentette ki Wágner Péter.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását