2024. április 19. - Emma

Romlottak a fiatalok esélyei

A Nemzeti Ifjúsági Stratégia (NIS) annak a beismerése, hogy az elmúlt években meghozott kormányzati intézkedések nagy mértékben rontották a fiatalok esélyeit - mondta Rétvári Bence, a KDNP országgyűlési képviselője, az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövets
2008. július 16. szerda 14:02 - Hírextra
Az intézkedések rontották a fiatalok életkörülményeit, a tanulási, családalapítási és lakásteremtési lehetőségeiket - hangsúlyozta sajtótájékoztatóján Rétvári Bence.

Példaként említette többi között, hogy míg a NIS a továbbtanulásnál esélyegyenlőséget sürget, "a rossz helyzetű térségek hátrányainak csökkentését tekinti célnak" és a hátrányos helyzetűek lakáshoz jutását preferálná, addig a kormány tandíjat akart bevezetni, bezárja a kisiskolákat és a kispostákat, valamint 2002 után folyamatosan visszafejlesztette az állami lakástámogatási rendszert.

Úgy fogalmazott: "Nagyon kétségbe vonható ennek a dokumentumnak hitelessége, hiszen olyan emberek írták, akik pont ellentétes intézkedéseket hoztak meg, mint amit itt a jövőre vonatkozó elképzeléseikben leírtak".

Rétvári Bence szerint jól láthatóan hiányzik az ifjúsági törvény és az ifjúsági minisztérium.
A politikus felhívta a figyelmet arra, hogy a NIS egyebek mellett nem tér ki az agyelszívás megakadályozására, a kivándorolt fiatalok visszajövetelének segítésére és a kábítószerek terjedésének problémájára.

Hangsúlyozta: pártja számára elfogadhatatlan az, hogy a stratégia "roppan szűken értelmezi a családot, a család funkcióit". A NIS kifejezett célként nevesíti a mihamarabbi függetlenedést a szülőktől, ahelyett, hogy ezt a döntést a fiatalokra bízná - mondta.

A politikus szólt arról is, hogy a stratégia a mostani helyett átlátható és ellenőrizhető ifjúsági forráselosztási rendszer kialakítását tartja szükségesnek, ugyanakkor a háttérelemzésben felvázolt pályázati modell nem lép túl a "zuschlagi kereteken".

Zuschlag János és 15 társa ellen májusban fejezte be a nyomozást a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség. A volt szocialista politikust különösen nagy kárt okozó, folytatólagosan, üzletszerűen, bűnszervezetben elkövetett csalás bűntettével vádolják több alapítvány és egyesület pályázatokon nyert pénzeinek szabálytalan felhasználásával összefüggésben.

A Nemzeti Ifjúsági Stratégia 2008-tól 2023-ig terjedő időszakra határozza meg a feladatokat. Társadalmi vitája - emlékeztetett sajtótájékoztatóján Rétvári Bence - tavasszal kezdődött. A javaslat várhatóan ősszel kerül az Országgyűlés elé.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását