2024. március 29. - Auguszta

Másképpen vizsgálják az ókori tekercseket

Mágnesesrezonancia-vizsgálatnak (MRI) vetik alá azokat az ókori római tekercseket, amelyek Kr.u. 79-ben, a Vezúv kitörésekor károsodtak.
2008. július 16. szerda 10:30 - Hírextra
A vizsgálatra a Washington-állambeli Richlandban lévő Kadlec egészségügyi központban kerül sor - olvasható az Archaeologica című régészeti hírportálon.

A papirusztekercsek kétszáz évvel ezelőtt egy herculaneumi villa feltárása során kerültek elő. A vulkánkitörésnek köszönhetően itt az antik világ egyetlen könyvtára maradt fenn. A kutatóknak sikerült azóta némely papiruszt szétnyitni és elolvasni, a tekercsek többsége azonban leginkább faszéndarabokra emlékeztet.

Jelenleg két papiruszdarabot vizsgálnak a richlandi laboratóriumban - a nagyobbik egy képeslap nagyságú, s olyan, mintha a legkisebb érintésre szétporladna. A kisebbik papiruszdarabon görög írás töredékei vehetők ki.

A kutatók reményei szerint az MRI segítségével differenciálni lehet a tekercsek rétegeit, s talán a papiruszon lévő tintát is el lehet különíteni.

A vizsgálatot végző Edward Iuliano szerint a megfejtendő tekercsek akár a fűszeresnél vásárolandó termékek listáját, vagy egy ostobácska regényt rejthetnek, ám az ilyen irományok is több érdekes adalékkal szolgálhatnak a rómaiak életéről, mint az ékszerek, vagy egyéb régészeti leletek.
"Nagyszerű, ha arany ékszerekre bukkanunk, de már bőséggel vannak ilyen leleteink. Ráadásul az ékességek semmit sem árulnak el egykori viselőik személyéről, sem életmódjáról. Egy ilyen szöveg viszont ablakot nyit számunkra az antik világra" - vélekedett Edward Iuliano.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását