2022. október 1. - Malvin

Legyen jobb a gyerekeknek

Legyen jobb a gyermekeknek néven nemzeti stratégia értékelő bizottság létrehozásáról döntött a kormány - mondta a kormányszóvivő a kabinet ülését követő tájékoztatón.
2008. július 16. szerda 16:40 - Hírextra
Budai Bernadett kiemelte: a stratégia a 2007-2032 közötti időszakra határoz meg feladatokat, célja a gyermekszegénység jelentős csökkentése és a gyermekek teljes integrációjának megteremtése. A stratégia által meghatározott feladatok teljesülését a független szakértőkből álló értékelő bizottság fogja nyomon követni.

A kilenc tagú bizottságba a Magyar Tudományos Akadémia Közgazdaságtudományi Intézete, illetve az ezen belül működő Gyermekprogram Iroda, a Szociálpolitikai Tanács, a Roma Integrációs Tanács, a Magyar Szegénységellenes Hálózat, a Szociális Szakmai Szövetség, a Gyermek- és Ifjúsági Konferencia által delegált személy, illetve két küldött az egyházak képviseletében.

A testület várhatóan szeptember 15-től működik, ülésein részt vesz az egészségügyi, az igazságügyi és rendészeti, az oktatási, az önkormányzati, a szociális és munkaügyi, a pénzügyi tárca, valamint a statisztikai hivatal elnöke, illetve az általuk delegált személyek. A bizottság minden évben jelentést készít a kormánynak a stratégiáról és ezek a jelentések nyilvánosak lesznek.

A stratégiát ismertetve Budai Bernadett elmondta: a kormány tavaly október 31-én fogadott el egy cselekvési tervet, amely négy kiemelt területet határoz meg. Ezek közé tartozik a szegénység újratermelődési ciklusainak megszakítása, a gyermekes szülők munkavállalási esélyeinek javítása, a gyermekeknek nyújtott szolgáltatások minőségének javítása, valamint a gyermekek jólétének növelése.

Mint elhangzott, idén januártól differenciáltan emelték a családi pótlékot, illetve ennek elemeként változott a leginkább rászoruló családoknak járó rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény feltételrendszere is. A szóvivő kitért arra, hogy 2008-tól a bölcsőde, az óvoda, valamint az általános iskola első négy osztálya mellett ingyenesen étkezhetnek a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosult ötödik osztályos tanulók is, 2010-re pedig az ingyenes étkezés már nyolcadik osztályos korig lesz igénybe vehető a rászorulók számára.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását