2024. március 29. - Auguszta

Vonják vissza

A természettudományos tárgyak összevonásáról szóló döntés azonnali visszavonását követeli a Professzorok Batthyány Köre az oktatási tárcától - az erről szóló állásfoglalást kedden juttatták el az MTI-hez.
2008. július 15. kedd 13:27 - Hírextra
A Professzorok Batthyány Köre szerint módszertanilag indokolatlan és ellentmond a jelenlegi tanárképzési szerkezetnek a fizika, a kémia és a biológia összevonása egyetlen tárgyba. Úgy látják, megjósolható, hogy az intézkedés a természettudományos tárgyak óraszámának további csökkentéséhez vezet.

"Nem szabad lemondani a kísérletek bemutatásáról, márpedig ezek eszköztára nagyon különbözik a három területen. Egységes megközelítés csak igénytelen formában lehetséges, ami eleve a színvonal csökkenéséhez vezet" - írták a közleményben.

Feltették a kérdést: vajon tisztában van-e az oktatási kormányzat e lépésének következményeivel? Ha nem, akkor álláspontjuk szerint dilettáns, ha igen, akkor szándékosan rombolja a magyar versenyképességet a mai, technológia uralta gazdasági viszonyok között.

A Professzorok Batthyány Köre kitért arra is: a fizika és a kémia tárgy óraszámának korábbi csökkentése oda vezetett, hogy jelentősen lanyhult az érdeklődés a mérnöki és természettudományos pályák iránt, miközben folyamatosan növekszik az igény az e szakmákban képzett diplomásokra.

Hiller István oktatási miniszter kedden az életmód tárgy esetleges bevezetését 2013-ra tartotta elképzelhetőnek.

Kérdésre válaszolva egy sajtóértekezleten ismét megerősítette, lehetőségről van szó, a három tárgy együttes vagy külön történő oktatására. Együttes oktatásnál - életmód tárgyként - komplex természettudományos ismereteket adnának a diákoknak.

A természettudományos ismeretek megújítást kívánnak Magyarországon - jegyezte meg a miniszter, hozzátéve: úgy látja, hogy az elképzelés szakmai támogatása jelentős, de tovább tartasnak az egyeztetések.

Az intézkedés a közoktatási költségvetést nem érinti, semmilyen elvonással, átcsoportosítással nem jár majd, a tervek szerint uniós forrásokat vonnának be e célra - hangsúlyozta a miniszter.
Felidézte, hogy munkacsoport jött létre, amely az év végéig készíti el javaslatait a természettudományos oktatás fejlesztéséről.

 A grémium felállítását Arató Gergely államtitkár kezdeményezte, a testület a Magyar Tudományos Akadémia, a szakmai szervezetek és a felsőoktatási intézmények bevonásával alakult meg.

A Magyar Nemzet korábban arról írt: ősztől ezer intézményben összevontan tanítják a biológiát, a fizikát és a kémiát, s ha a rendszer beválik, várhatóan 2013-ra megszűnnek az önálló reáltárgyak; élettant oktatnak helyettük.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását