2024. március 29. - Auguszta

Olimpiai bankjegy sorbanállási rekorddal

Emberek százai állnak sorban hétfő éjszaka óta Hongkongban egy különleges bankjegyért, amelyet az olimpia tiszteletére bocsát ki a kínai Nemzeti Bank, korlátozott példányszámban.
2008. július 15. kedd 18:45 - Hírextra
Egyesek sátrakat is vertek a kínai Nemzeti Bank öt hongkongi fiókja előtt, hogy hozzájuthassanak a 20 hongkongi dollár (363 forint) címletű bankóhoz.

Ehhez előbb kedden be kellett szerezni azt a kupont, amellyel szerdán már meg lehet venni magát az olimpiai bankjegyet. A bankó egyik oldalán az olimpia logója és a kínai Nemzeti Bank hongkongi toronyépülete látható, a másikon pedig a pekingi "madárfészek", az olimpiai stadion.

A bankókból 4 millió példányt hoznak forgalomba Hongkongban, Makaón és egyes külföldi bankfiókokban, de a névértéknél "valamivel drágábban": a 20 hongkongi dollárost 138-ért, a 35 bankjegyet tartalmazó lapot pedig 1338-ért.

A furcsaságot közleményben magyarázta meg egy hongkongi bankilletékes: ezek a címletek a gyűjtőknek készülnek, még ha van is bizonyos névértékük.
Érdemes beszerezni őket, de nem azért, hogy fizessenek velük. Értékük később jóval magasabb lesz.
Hongkong, amely 1842-ben vált brit gyarmattá, a hozzá csatolt területekkel együtt 1997-ben került vissza Kína fennhatósága alá, de akárcsak a Portugália által később visszaadott Makaó, az "egy ország, két társadalmi rendszer" elv jegyében 50 évig különleges státuszt élvez - bár ma már Kína egész területén a kapitalizmus mind több gazdasági eleme nyer létjogosultságot.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását