2024. május 3. - Tímea, Irma

Kiút a csapdahelyzetből

Matolcsy György szerint az adórendszer átalakításával, a terhek csökkentésével és a foglalkoztatottság növelésével tud Magyarország kitörni abból a csapdahelyzetből, amelyben jelenleg van. A Fidesz egyik meghatározó gazdaságpolitikusa interjújában öt ÁFA-
2008. július 15. kedd 07:54 - Hírextra
A Magyar Gazdaságfejlesztési Intézetben készült vitairat szerint Magyarországnak egy olyan új stratégiára van szüksége, amely alapvetően az európai szociális piacgazdasági elképzelésekre épít, de az eddiginél erőteljesebben merít az angolszász liberális megoldásokból is.

Matolcsy György intézetvezető a Népszabadságnak adott interjújában az adórendszernél egy azonnali és átfogó reformot javasolt. Úgy fogalmazott: a jövedelem adóztatása helyett a fogyasztás adóztatása felé kell haladni.

Egykulcsos személyi jövedelemadót, és ötkulcsos forgalmi adót szorgalmaz. Szerinte ez utóbbira azért van szükség, hogy a fogyasztást társadalmi rétegenként, csoportonként eltérő mértékben lehessen adóztatni.

Az ötkulcsos ÁFÁ-val Matolcsy György az uniós gyakorlat átírására tenne kísérletet, amelyet közösségi szinten kellene szabályozni. A Fidesz országgyűlési képviselője és gazdaságpolitikusa azt mondta: szociális társadalom- és szabadelvű gazdaságpolitikára van szükség.

Az adórendszerben mind a kettőt lehet érvényesíteni: a jövedelmi részen a liberális, míg a fogyasztást, forgalmat terhelő adózásnál a szociális szempontokat. A Magyar Gazdaságfejlesztési Intézet vezetője úgy véli, a reform eredményeként a jelenlegi 40 százalékos szintről először 30, majd később 25 százalék körüli szintre kell csökkenti az adócentralizáció mértékét.

Az adóterhelést így két év alatt ezermilliárd forinttal lehetne mérsékelni.

A képviselő a Népszabadságnak nyilatkozva a tehercsökkentés fedezetét három tényezőben jelölte meg. Egyrészt a bizalom helyreállításában, másrészt az adóreform következtében beinduló gazdasági növekedésből származó többletben, a harmadik elem pedig az új munkahelyekből származó többlet.

Matolcsy György továbbá eltörölné a minimálbér adómentességét, és bruttósítaná a minimálbért.

A Fidesz kommunikációs vezetője szerint a Matolcsy György által felvázolt gazdaságpolitikai célok és az Erős Magyarország című programjuk alapvetései egybeesnek. Szijjártó Péter az InfoRádiónak azt mondta: a párt elnöksége tárgyalja majd meg a különböző muhelyekben készülő elképzeléseket, de erre vonatkozó időpontról egyelőre nem tudott beszámolni.
Forrás: inforadio.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását