2023. június 4. - Bulcsú

Azonosítatlan bogárkák

A londoni Természettudományi Múzeum gyűjteménye többek között vagy 28 millió rovarfajtát őriz, az intézmény szakértőinek mégis meggyűlt a baja a múzeum kertjében feltűnt rizsszemnyi bogárkával, amelyet lassan másfél éve nem tudnak azonosítani.
2008. július 15. kedd 16:23 - Hírextra
Először tavaly márciusban pillantották meg a kertbe költözött új lakókat. A mandula formájú piros-fekete mintázatú bogárkák nagyon jól érezték magukat a platánokon, és három hónap múltán már lépten-nyomon lehetett velük találkozni az épület környékén, sőt a főváros központi parkjaiban is elterjedtek - mondta el kedden a múzeum gyűjteményi igazgatója.

Szerinte nem túl valószínű, hogy a londoni belvárosban új fajt fedezzenek fel a tudósok, az ilyen szenzációkat az ember inkább a trópusi őserdők mélyéhez köti.

Igazából az állatka nagyon hasonlít egy közép-európai bogárfajra, az Arocatus roeselii-re, csupán annyi a különbség, hogy a rokon kicsit világosabb piros és az égerfát kedveli.
Az entomológusok, azaz rovartudósok egyelőre úgy könyvelték el, hogy a múzeumi jövevények a roeselii rokonai lehetnek, csak alkalmazkodtak a körülményekhez, és átszoktak a platánfákra. Ugyanakkor elismerték, az sem nem kizárt, hogy mégis egy teljesen új fajtáról van szó.
Nos, az idő majd eldönti, hiszen eddig sem kapkodták el a dolgot: "Megvártuk, hogy vajon túléli-e a brit telet. Él és virul, így most már ideje lesz kitalálni, hogy tulajdonképpen mivel is van dolgunk" - mondta az igazgató.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását