2024. április 25. - Márk

560 óra az olimpiáról

Félszáz kinti és ugyanannyi Budapesten dolgozó munkatárssal, 44 helyszínről, 560 órányi adásban számol be a pekingi nyári olimpiáról a Magyar Televízió (MTV) - hangzott el a közmédium keddi sajtótájékoztatóján.
2008. július 15. kedd 12:51 - Hírextra
"A sport egy olyan dolog, ami mentén könnyen egységbe tömörülünk" - mondta Medveczky Balázs, az intézmény alelnöke és ügyvezetője azon reményének adva hangot, hogy a labdarúgó Európa-bajnokság után az ötkarikás játékoknak is "nyertese" lesz az intézmény.

Hozzátette, az időeltolódás mellett a jobb képminőséget lehetővé tevő HD-technológia bevezetése miatt közvetítési szempontból minden idők legbonyolultabb olimpiája elé néznek, de bíznak benne, hogy ez lesz a legsikeresebb is.

Minden eddiginél több - gyakran speciális látószögből képet adó - kamera, helyszín, a korábbinál jobb képminőség is várja a nézőket, akik az augusztus 8-i megnyitó előtti két napban 50-50 percben nézhetik a már megkezdődött labdajátékversenyek összefoglalóit, majd napi 16 órányi olimpiai műsort élvezhetnek - sorolta Schulek Csaba sportfőszerkesztő.

A délután kettőkor kezdődő megnyitót este nyolckor ismétli meg az egyes csatorna, amely másnaptól hajnali háromnegyed három és este fél hat között - három hírblokkot leszámítva - csak az ötkarikás viadallal foglalkozik, este nyolctól pedig 120 perces összefoglalót sugároz - tette hozzá.

A kettes csatorna reggel hatig ugyanezt a műsort adja, majd a Nap-kelte nyolcórai zárása után visszatér a sporttematikához, ha pedig időben ütközik két magyar vonatkozású viadal, az egyik itt megy adásba, majd este négy és öt óra között kezdődik egy, az érdekesebb labdajátékokból szemezgető összefoglaló.

Közlése szerint úgy döntött az MTV, hogy az óránként rendelkezésére álló hatperces reklámidőt kisebb részekre szabdalva teszi adásba, azaz legfeljebb kétperces hirdetéshez egypercnyi szponzoráció társul.

"Az olimpiai jogokat már busásan visszakerestük" - mondta Schatz Péter üzlet- és termékfejlesztési igazgató, hozzátéve, a közvetítés és a stáb költségei miatt nem lesz nyereséges a vállalkozás; szavai szerint a háromból két mobilszolgáltatóval már megállapodtak, ahogy a másfél méternél nagyobb kivetítőt működtető társaságokkal is tárgyalnak már a jogdíjakról.
Szólt arról is: a jogokkal a két közmédium arra is lehetőséget szerzett, hogy elsőként nekik nyilatkozzanak a magyar sportolók.

A Duna tévé - Halászi László felelős szerkesztő tájékoztatása szerint - naponta három, néhány perces hírblokkban, valamint reggel héttől és este tíztől egy-egyórás stúdióműsorral számol be a viadalról, amelyre három riportert delegálnak; külön érdekesség, hogy "a mínusz egyedik napon" élő adásban követhetik nézőik az olimpiai labdarúgó torna egyik találkozóját, az Elefántcsontpart-Argentína meccset.

A Magyar Rádió 11 újságíróból és három műszaki munkatársból álló csapattal közvetít Pekingből, saját stúdióból, reggel háromtól körülbelül délután ötig; az MR1-Kossuth adón hallható lesz minden magyar részvétellel zajló viadal, valamint óránként rövid összefoglalót adnak.

Naponta háromszor ennél is bőségesebben tekintik át az előző órák történéseit - közölte a társaság; a Déli krónika után harminc, 18.05-től ötvenöt, 22.20-tól pedig negyven percben tájékozódhatnak az olimpia eseményeiről azok, akik elmulasztották az élő közvetítést.

Az RTL Klub - híradójában - a Magyar Televíziótól vásárolt anyagok alapján ad napi összefoglalókat; Kotroczó Róbert hírigazgató megjegyezte, "mivel a hírjogokkal is rendelkező MTV meglehetősen borsos árat kér a képanyagért, kreatív megoldásokkal kell nézőinket kiszolgálnunk az olimpia alatt".

"A közvetítés joga a Magyar Televízióé és a Magyar Rádióé. Sőt, ez a két médium azt is megszabja, hogy a sportolók a versenyek után még órákig csak nekik nyilatkozhatnak. Véleményem szerint ez nem szerencsés, sőt ellentétes az olimpia eszmeiségével" - tette hozzá.

A TV2 az ötkarikás játékok ideje alatt minden nap többször is tájékoztat hírműsoraiban a legfontosabb nemzetközi és magyar vonatkozású sporteseményekről, de beszámolnak Peking életéről, az olimpiához kapcsolódó rendezvényekről, a kint tartózkodó magyar sportolók és szurkolók mindennapjairól is - közölte a csatorna, amelynek saját stábja is lesz a helyszínen.

"A mi műsorunkba ez nem fér bele" - közölte az MTI érdeklődésére Heal Edina, a Sláger Rádió vezérigazgatója, hozzátéve, "esetleg kint tartózkodó barátaink fognak néha telefonon bejelentkezni"; hasonlóképpen áll a dologhoz a Danubius Rádió is, amelynek programigazgatója, Tiszttartó Titusz azt közölte, a pekingi szurkolói faluból lepik majd meg rendszeresen színes anyagokkal hallgatóikat.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását