2024. március 29. - Auguszta

Magyar gyorshajtókat is büntettek

A parti sávban túl gyorsan száguldozó motorcsónakosokat büntettek meg a hét végén Sibenik környékén, ahol a kikötői kapitányság kiterjedt akciót indított a szabálysértők ellen.
2008. július 14. hétfő 16:03 - Hírextra
A Hina horvát hírügynökség beszámolója szerint a Murter és Rogoznica közötti partvonal mentén összesen 40 hajót mértek be, mert a partmenti 300 méteres sávon belül túllépték a megengedett sebességet.

A hatóságok 20 hajó kapitányát helyszíni bírsággal sújtották, nekik összesen 30 ezer kuna (közel egymillió forint) büntetést kell fizetniük.

A szabálytalankodók közül 13 hajóst csak figyelmeztettek, de hét motorcsónak kapitánya ellen eljárást kezdeményeztek, mert nem rendelkeztek minden szükséges dokumentummal.

A szabálysértő hajósok között nyolc horvát volt, a többiek németek, belgák, szlovének, osztrákok, csehek és magyarok voltak - olvasható a horvát tengerészeti minisztérium weblapján is közzétett beszámolóban.

A magyar külügyminisztérium internetes oldalán részletes útmutató található azok számára, akik saját vagy bérelt hajóval indulnak útnak a horvát Adrián.

A horvátországi előírások szerint, ha egy külföldi a hajójával vízi úton érkezik az ország területére, a leghamarabb be kell futnia a legközelebbi nemzetközi kikötőbe, ahol a kikötői kapitányságon beszerezheti a tartózkodáshoz szükséges matricát.

 Amennyiben szárazföldön érkezik, az első kihajózás előtt köteles kitölteni a legénységi listát és beszerezni, majd jól látható helyre kiragasztani a matricát.

A tárca honlapján arra hívja fel a hajósok figyelmét, hogy a horvát vizeken közlekedő külföldi jachtok és kishajók kapitányainak pontosan kell vezetni és a kikötői kapitányságon vagy azok kirendeltségén bejelenteni, illetve a matricával hitelesíttetni az utaslista változásait.

Az utasok maximális létszáma korlátozott, de azoknak a nevét nem kell szerepeltetni, akik a kikötőkben ideiglenesen tartózkodnak a hajón.

A hajózás során a matricán és a hiteles legénységi- és utaslistán kívül az ellenőrzéskor a megfelelő dokumentumokkal bizonyítani kell, hogy a hajót hajózásra alkalmas, képzett személy vezeti, megkötötték a szükséges biztosítást, de szükség van a tulajdonjog igazolására vagy a tulajdonostól származó, horvát közjegyző előtt tett írásos meghatalmazásra is.

A zágrábi magyar nagykövetség arra is figyelmezteti a hajósokat, hogy a felségvizeken történő áthajózás során kötelező a legközelebbi horvát fennhatóságú kikötőbe hajózni határrendészeti és vámvizsgálati célból.

Több esetben előfordul ugyanis, hogy a Bosznia-Hercegovina keskeny felségvizén áthajózó vitorlások és motorcsónakok vezetői nem jelentkeznek be a legközelebbi horvát kikötőben, ami tiltott határátlépésnek minősül.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását