2024. április 18. - Andrea, Ilma

Egy kis Róma Szentendrén

Különleges irodalom- és művelődéstörténeti kiállítás nyílik szombaton Szentendrén a Kmetty Múzeumban, ahol Szőnyi István festőművész lánya, Szőnyi Zsuzsa és férje gyűjteményéből láthatnak érdekes képeket és leveleket a látogatók - közölte a bemutató szerv
2008. július 14. hétfő 15:55 - Hírextra
Kovács Annamária felidézte, hogy Szőnyi István zebegényi festő lánya, Szőnyi Zsuzsa és férje, Triznya Mátyás 1949-ben hagyta el Magyarországot és Rómában telepedett le. Hétvégeken összejöttek a városban élő barátaikkal, így született meg a később híressé vált Triznya kocsma, ami valójában egyfajta irodalmi szalonként működött.

Itt egyre több Rómában tanuló diák, művész, író, tudós fordult meg, s lassanként a nyugati magyar emigráció és a hazai értelmiségiek találkozóhelyévé vált. Az egykori vendégek között volt Cs. Szabó László, Pilinszky János, Vas István, Huszárik Zoltán, Sára Sándor, Mensáros László és még sokan mások - tette hozzá.

Szőnyi Zsuzsa kiterjedt levelezést folytatott többek között Márai Sándorral, Borsos Miklóssal, Karinthy Ferenccel és Méray Tiborral.

Ezekből az irodalmi csemegékből láthatnak az érdeklődők a kiállításon egy-egy darabot. Mellettük Triznya Mátyás Dante-díjas festőművész akvarelljeiből is bemutatnak néhányat. Képeihez egy-egy vers is párosul a művész egy barátja, Szabó Ferenc jezsuita szerzetes, a Vatikáni Rádió munkatársának alkotásai közül.

A kiállítás látogatói megtekinthetik az Aventinusi tündér címmel Szőnyi Zsuzsa életéről készült portréfilmet is, Rónai György író és Musztatiusz Péter rendező közös alkotását - tette hozzá Kovács Annamária.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását