2024. április 27. - Zita

Veszélyas anya és kölyke

Egy barnamedve és kölyke lábnyomait találták meg természetvédelmi őrök az Aggteleki Nemzeti Park területén, a magyar-szlovák határ közelében. A kölykét védő anyaállat a szakemberek szerint az emberre is veszélyes lehet, ezért azt kérik, senki ne táborozzo
2008. július 13. vasárnap 07:40 - Hírextra
A Híradó kamerájának a természetvédelmi vezető megmutatta a gipszbe öntött lábnyomokat. Mint mondta, elég jól sikerült a minta, még a körmök is látszanak rajta.

Gipszformák és fotók is készültek a nyomokról. Az egyik fotóból például kiderül, hogy az állat a kölykével együtt egy erdészeti úton is járt. Egymás mellett van a két nyom, lehet látni a bocs nyomait az anyáé mellett.

Magyarországon nagyon ritka az európai barnamedve. Erdélyben és Szlovákiában nem. Az anyaállat és bocsa valószínűleg a szlovák karszton át jött az Aggteleki Nemzeti Park területére.

Az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatósága természetvédelmi őrszolgálatának vezetője, Rózsa Sándor elmondta, hogy a medve nem tartja a teritóriumát, a területét, több száz kilométert is elvándorolnak az év során, sőt ahol bővebb az élelem, vagy olyan helyet találnak, akkor többen összegyűlnek, ez általánosan jellemző a medve minden fajára.

Gabi maci, a miskolci állatkert barna medvéje. A békésnek tűnő állat a gondozók szerint bárkit megtámad. Ezért még ők sem mennek be hozzá. Azt mondják: ez jellemző a szabadban élő állatokra is.

"Akkor a legrosszabb, hogyha a bocs a medve és az ember közé kerül, mert olyankor szó nélkül támad az anya, ez biztos" - Ambrus Imre, a Miskolci Állatkert és Kultúrpark főápolója.

A természetvédelmi őrök ezért azt javasolják: a turisták ne táborozzanak a nemzeti park területén és tartsák be a látogatási szabályokat.

A lábnyomokat a turista útvonalaktól távol találták meg. A nemzeti park mégis arra kéri a kirándulókat, hogy a kijelölt ösvényekről ne térjenek le. Mivel a medve bocsával együtt van, ezért bármikor támadhat és az emberre is veszélyes.


Forrás: Híradó
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását