2024. április 29. - Péter

Pekingi füst

A légszennyezés nem befolyásolja negatívan a pekingi játékokat - közölte Jacques Rogge, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke egy hónappal a seregszemle megnyitója előtt, miközben a kínai fővárosban sorra léptetik életbe azokat a megszorító intézke
2008. július 13. vasárnap 07:10 - Hírextra

A belga sportdiplomata ugyanakkor hozzátette: a NOB egészségügyi bizottsága arra figyelmeztetett, hogy az egy óránál hosszabb ideig tartó, állóképességet igénylő számoknál a sportolóknak légzési problémáik lehetnek.

A tiszta levegő biztosítása érdekében június 20. óta közel egymillió személyautót vonnak ki ideiglenesen a metropolisz útjairól, a környező tartományokban pedig a jelentősebb gyárakat is leállítják.
Pekinggel kapcsolatban gyakran szóba kerül, hogy a "világ egyik legszennyezettebb városa". Ezzel szemben a tiszta levegőjű, úgynevezett kék eges napok száma az utóbbi tíz év alatt 40 százalékkal emelkedett, amit az oda érkező sportolók, turisták is megerősítenek. Clint Robinson háromszoros olimpiai érmes ausztrál kajakozó 2006 óta kétszer is járt a kínai fővárosban, ahol szerinte sem olyan káros a levegő, mint azt a média tálalja.

"A szmog azért tűnik fel annyira Pekingben, mert magas a páratartalom. Ha mondjuk London hasonló éghajlattal rendelkezne, akkor ott is láthatóvá válna a szennyezés. Mindenesetre a pekingi levegő korántsem olyan rossz, mint amilyennek a sajtó leírja" - mondta a 36 éves sportoló.
Peking éghajlata szubtrópusi monszun, amelyet jelentős mértékben befolyásolnak a szárazföldi hatások. Például a dél-kínai rendkívüli esőzésekből a fővárosba csak a közel 90 százalékos páratartalom, és az ezzel járó legfeljebb 3,5 kilométeres látótávolság jut. A ködösnek tűnő, párás időt a helyi viszonyokat kevésbé ismerők ránézésre szmognak titulálják, s ezért történhetett meg az is, hogy a Madárfészeknek is becézett Olimpiai Stadionról egy zivatar előtt készült felvétel rossz minőségét is a légszennyezettséggel magyarázták.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását