2024. április 29. - Péter

Aki életre kelti a gépeket

Régi szenvedélyének él tíz év óta a 81 éves Raffaele Cristini padovai kovács: rajzok alapján készíti el rég meghalt feltalálók gépeit. Fő forrása a padovai egyetem könyvtára, az ott talált rajzokat másolja ki és az sem riasztja vissza, hogy a gépek mérete
2008. július 13. vasárnap 11:30 - Hírextra
Ő az arányok figyelembe vételével rekonstruálja azokat - írta a Corriere della Sera című olasz napilap.

Sok türelem, ügyesség és tudás a titka annak, hogy eddig még egyetlen próbálkozása sem végződött kudarccal. A gépek tökéletesen működnek. Kedvencei Leonardo da Vinci találmányai. Forrása a "Leonardo gépei" című könyv, amelyben a szerzők reprodukálták a reneszánsz zseni vázlatait. Ezeknek alapján készítette el például azt a fűrészt, amelyet egy turbina hajtott és a víz erejével szelte el a fát.

Nagy elégtétel volt számára, hogy forog a hússütő nyárs is, amelyet Raffaello használt. A masina kizárólag az ellensúly elve alapján működik. A régi szénégetők drótkötélpályáját a kötélre akasztott vagonok súlya mozgatja. A legtöbb időt egy gőzgépnek szentelte, amelynek egyetlen, szénnel táplált motorja működtette egy műhely fűrészét, fúróját, kalapácsát, köszörűjét.

Cristininek sikerült megcsinálnia Stevenson gőzlokomotívját is, valamint James Morrison 1871-es, pedállal működő első fogfúróját.

Műhelye a sok beindított régi géppel olyan, mint egy megelevenedett mese. "Teremtményeiből" soha nem adna el egyetlen darabot sem, viszont szívesen venné, ha megmutathatná ezeket a gyerekeknek, hogy láthassák: hogyan működött régen a világ. Az 1780-ból származó négykerekű bicikliféle, amely gyerekeknek készült, bizonyára megmozgatná fantáziájukat.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását