2024. április 16. - Csongor

A Fidesz szerint

A Fidesz szerint a kisebbségi kormány csapdája az, hogy bár a Fidesz-KDNP javaslatot tett a távhő áfatartalmának csökkentésére, a távfűtés ára mégis nő - mondta László Tamás, a Fidesz országgyűlési képviselője szombaton Budapesten.
2008. július 12. szombat 17:50 - Hírextra

A Fidesz kezdeményezése a távhő árának csökkentésére "szociális, környezetvédelmi és egyéb szempontból is megalapozott" - fogalmazott László Tamás a főváros újpalotai lakótelepén tartott sajtótájékoztatón.

Mint emlékeztetett: Budapesten idén egyszer már 6,1 százalékkal drágult a távfűtés, és a napokban született döntés egy újabb, 5,5 százalékos emelésről.

A világon mindenütt jelentősen emelkednek az energiaárak, ám az is tudható, hogy a kormányok igyekeznek az energia áremelkedéséből fakadó hatásokat tompítani - mondta László Tamás. Úgy vélte, e törekvések azért fontosak, mert egy radikális gazdasági átalakulásnak még csak az elején tartunk, ami azt jelenti, hogy újabb és újabb áremelkedések következhetnek.

"A kisebbségi kormány viszont pont az ellenkezőjét teszi(...), mint amit kellene" - fogalmazott, hozzátéve: a kormány a távhő árának csökkentése helyett helybenhagyja az áremelkedéseket. A politikus szerint ez azért is elfogadhatatlan, mert a Fidesz javaslatának gazdasági alapja az a 28 milliárd forint, amely a gáz árának emelkedéséből többletként befolyt a költségvetésbe. Ezt a kormány "természetesen tagadja" - jegyezte meg.

A politikus szerint a kisebbségi kormány októberben újra emelni akarja a gáz árát, és ez újabb távhődíjemelést jelenthet.

Közölte: 2002 és 2007 között több mint három és félszeresére emelkedett a távhő ára egy átlagos, 54 négyzetméteres lakás esetében Budapesten. De például Tatabányán a díjnövekedés ötszörös volt. László Tamás szerint a távhő árának emelkedése azért súlyos gond, mert a panellakásban élők a kevésbé tehetős emberek közé tartoznak. Megjegyezte, a távhő gondja mintegy 1,6 millió embert érint Magyarországon. A politikus szerint ha a kormány elfogadná a Fidesz javaslatát, az havonta 3.500-4.000 forintos megtakarítást jelenthetne egy átlagos panellakás esetében.

Az MSZP javaslatai "teljességgel kiforratlanok" - mondta -, amit erről tudni lehet, az kaotikus tervezésre utal, de ha szeptemberben lesz is belőle valami, az is csak egy év múlva fogja éreztetni a hatását.

Kékesi Tibor, az MSZP országgyűlési képviselője az MTI-hez eljuttatott közleményben minderre úgy reagált: a kormány sem a gáz, sem a távhő árát nem emeli, de az MSZP a kormány támogatásával már kidolgozta azt a javaslatot, amely valódi megoldást jelent. Hozzáfűzte: ez nem a fogyasztásra ösztönző, és jó, ha egyszeri hatással járó áfacsökkentés, hanem olyan, alanyi jogon járó környezetvédelmi támogatás, amely a szabályozhatóság, a mérhetőség megteremtésével, a hőszigeteléssel a felére csökkentheti még ennek a környezetbarát energiának a felhasználását is.
"A szocialisták több hónap munkájával dolgozták ki azt a javaslatot, amely egyrészt támogatja a korszerűsítést, másrészt annak elvégzéséig átmeneti hozzájárulást ad a számlák kifizetéséhez" - közölte a képviselő, aki szerint folyamatosan működik a rászorulók, a háztartások felének energiakiadásait csökkentő támogatási rendszer is.

"Mindezek több és tartósabb segítséget jelentenek, mint a Fidesz rögtönzött és felelőtlen javaslata, amellyel leginkább magukat akarják támogatni" - tartalmazza a közlemény.

Daróczi Dávid kormányszóvivő az MTI-nek azt mondta: szomorú, hogy a Fidesz meg sem próbál igazi megoldásokat találni a polgárok valós problémáira, hanem csak a hatalmi harc érdekli. Így lesz a távhő árából ürügy a párt számára, hogy a kormányt támadhassa, holott a távhő áráról az önkormányzatok döntenek, amelyek nagyobb részében a többséget a Fidesz és szövetségesei adják - közölte.

Hangsúlyozta: akár 30-50 százalékkal is csökkenteni lehet a távhőszámlákat a panelprogram segítségével, korszerűbb szigeteléssel, gépészeti felújításokkal. Egy sor fideszes vezetésű önkormányzat azonban - például Hódmezővásárhely, Békéscsaba, Orosháza, Kiskunfélegyháza, Szentendre, Cegléd, Pápa, Várpalota, Mór, Esztergom, Budapest III. és XVI. kerülete - nem is pályázott az állami támogatásra - hangoztatta. Ugyanez a helyzet Debrecennel is, ahol a fideszes városvezetés decemberben még azt ígérte, nem lesz áremelés, azóta azonban kétszer is emelték az árakat, március elsejétől 6 százalékkal, július elsejétől pedig további 8-cal. Ráadásul az önkormányzat távhőszolgáltató cége tekintélyes nyereséget zsebel be, amelyet az önkormányzat el is vesz tőle - jelentette ki a kormányszóvivő. Daróczi Dávid szerint ha a Fideszt tényleg a probléma megoldása érdekelné, akkor Debrecenben például azonnal csökkenthetné az árakat anélkül, hogy ráfizetéses legyen a szolgáltatás.

Mint mondta, nem lehet véletlen, hogy a Fidesz javaslatát ellenzi még az MDF is. Az Orbán-kormány egykori minisztere, Katona Kálmán szerdán úgy nyilatkozott, pártja nem ért egyet Orbán Viktor javaslatával, amely szerintük egyaránt támogatná a gazdagokat és a szegényeket, inkább célzott szociális támogatást szorgalmaznak - emlékeztetett Daróczi. Hozzátette, szerintük inkább a korszerűsítésre kell helyezni a hangsúlyt.

A kormányszóvivő kiemelte, éppen erre szolgál a panelprogram, amelyre 2001 és 2006 között összesen 34,5 milliárd forintot költött az állam. Ennek köszönhetően eddig 190 ezer lakás szigetelése és fűtése lett korszerűbb. Az eddigi felújítások éves szinten 1 milliárdos nagyságrendű megtakarítást eredményezhetnek a távfűtésben. Felidézte, hogy erre a célra idén már 10 milliárd forint áll rendelkezésre, és 2011-ig minden évben marad a 10 milliárdos támogatási keret.


Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását