2024. április 29. - Péter

Tevékről tanácskoznak

A világ vezető teve- és lámaszakértői tanácskoznak a Fővárosi Állat- és Növénykertben a hétvégén.A konferencia központi témája az ó- és újvilági tevefélék szaporodásbiológiája, illetve - ezzel összefüggésben - a tejhasznú tevetenyésztés.
2008. július 11. péntek 16:42 - Hírextra
Az előadók között lesznek iráni, kanadai, indiai, argentin, egyiptomi, pakisztáni, szudáni, perui, nigériai, ausztrál, osztrák és az Egyesül Arab Emirátusokból érkezett szakemberek - tudatta közleményében a városligeti intézmény.

A konferencia hivatalos programja szombaton 13 órakor kezdődik az állatkert Barlangtermében. Az előadások témái között olyan kérdések szerepelnek, mint a tevefélék általános szaporodásbiológiai sajátosságai, a mesterséges termékenyítés, az embrióátültetés, valamint a különféle tevék és lámák szerepe a tradicionális állattenyésztésben és a modern állati termékek előállításában.

A szakértők szerint a tevetej előtt nagy jövő áll, hiszen azokon a területeken és éghajlati övekben, ahol a tevéket hagyományosan háziállatként tartják, ezek az állatok sokkal gazdaságosabban állítják elő a tejet, mint a szarvasmarhák.

Ráadásul a tevetej rendkívül egészséges is, hiszen kalciumban gazdag, igen kedvező a zsírtartalma (1,8-2 százalék), a benne található zsírok főként telítetlen zsírsavakból állnak, emellett ötször annyi természetes C-vitamint tartalmaz, mint a tehéntej.

A tevetej fehérjéinek szerkezete is eltér a tehéntejétől, így a tejfehérjére érzékeny emberek is problémamentesen fogyaszthatják. A szépségszakma is felfedezte a tevetejet: kiderült, hogy öregedésgátló, bőrkisimító hatása is van.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását