2024. május 3. - Tímea, Irma

Straub-napok Szegeden

Több, a gyógyszerkutatás célpontjainak tekintett sejtmembránokkal és lipidekkel kapcsolatos vizsgálat lesz a központi témája a Magyar Tudományos Akadémia Szegedi Biológiai Központjában (SZBK) szerdán kezdődő Straub-napoknak - tájékoztatta Dudits Dénes fői
2008. december 1. hétfő 10:15 - Hírextra
Az akadémikus elmondta, minden év őszén megrendezik a konferenciát az intézet alapítója, Straub F. Brunó tiszteletére. A szerdán kezdődő háromnapos rendezvényen az SZBK kutatói mellett országosan ismert tudósok is tartanak előadásokat.

Az idei témaválasztást indokolva a professzor jelezte: a kutatóintézet aktív a sejtmembránokkal és lipidekkel kapcsolatos gyógyszerkutatás terén, ezért nem véletlen, hogy a bevezető előadások többségét is az SZBK egy-egy munkatársa tartja. E területen Szegeden számos alapkutatás folyik - többek között a stresszaktivációval kapcsolatos témákban - és az ipari partnerekkel együttműködve az alkalmazott kutatások terén is ígéretes eredményeket sikerült elérni.

A három nap során elhangzó több tucatnyi előadás lefedi az SZBK öt intézetének szinte teljes kutatási területét: szó esik majd a mesterséges kromoszómáról, a sejtosztódás szabályozásáról a növényvilágban, valamint a bioinformatika szerepéről az enzimek működésének vizsgálatában, az anyagcsereutak feltérképezésében.

Ahogy minden esztendőben a rendezvény nyitónapján idén is átadják az intézet alapító nevét viselő Straub-plakettet. Az elismerést ebben az esztendőben az SZBK Enzimológiai Intézetének munkatársa Osvádi Judit érdemelte ki. A kutató munkájának középpontjában a tubulin nevű fehérje vizsgálata áll. Ez a fehérje fontos szerepet játszik a sejt belső szerkezetének kialakításában, a sejtosztódásban, a sejtszervecskék mozgatásában, és így fontos gyógyszercélpont is lehet - fogalmazott az akadémikus.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását