2024. május 3. - Tímea, Irma

Világpremierrel együtt itthon is

A nemzetközi premierrel szinte egy időben, idén novemberben várható Salman Rushdie indiai születésű világhírű brit író legújabb kötetének megjelenése - mondta az alkotó regényeit gondozó Ulpius-ház Kiadó főszerkesztője az MTI-nek annak kapcsán, hogy csütö
2008. július 10. csütörtök 18:15 - Hírextra
Huszti Gergely elmondta: az alkotó eddigi, főleg ősi, illetve jelenkori indiai történeteket feldolgozó műveitől eltérően az új regény a középkori Firenzében játszódik.

A firenzei bűbájos (The Enchantress of Florence) munkacímű írás szövevényes történelmi regény - jelezte a főszerkesztő, hozzátéve, hogy idén karácsonyra az új kötet apropóján 3-5 könyvet tartalmazó Rushdie-díszdobozzal kedveskednek a rajongóknak.

Salman Rushdie, aki Az éjfél gyermekei című kötetéért 1981-ben nyerte el az angol nyelvű irodalom legrangosabb elismerését, a díj alapításának 25. évfordulóján, 1993-ban (amikor az addig nyertes művek versenyeztek egymással) a Bookerek Bookerét ("Booker of Bookers") is megkapta. Most, a díj létrehozásának 40. évfordulóján ismét ő nyerte a Booker-díjasok legjobbját kiválasztó szavazást, és így a Best of Booker-díjat.

Ezzel kapcsolatban Huszti Gergely megjegyezte, hogy nem számítottak rá, de nagyon örülnek Rushdie újabb rangos díjának, amely igazolja a kiadó tavaly indított életműsorozatának időszerűségét.

Salman Rushdie tavaly novemberben öt könyve együttes megjelenése kapcsán el is látogatott Budapestre: a rajongók A mór utolsó sóhaja, Az éjfél gyermekei, a Szégyen, a Hárún és a mesék tengere, valamint a Sálímár bohóc című regények új kiadását dedikáltathatták a szerzővel.

Az alkotó akkor az MTI-nek elmondta: "úgy gondolom, legközelebb gyerekkönyvet fogok írni, mivel a tízéves fiam ezt kéri, úgyhogy nincs választásom". Felidézte, hogy a Hárun és a mesék tengere című kötetét idősebbik fiának írta, és - mint fogalmazott - a kisebbik most kéri a sajátját.

Huszti Gergely erre utalva megjegyezte: úgy tudják, valóban ilyen regényt ír Rushdie, és remélik, hogy jövőre már annak magyar fordítását is kézbe vehetik az olvasók.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását