2024. április 28. - Valéria

Romák ujjlenyomatait gyűjtik

A 120 európai képviselő petíciójában felszólítja az olasz kormányt és az olasz hatóságokat, hogy ne gyűjtsék az olaszországi romák ujjlenyomatait. Az Európai Parlament több mint száz képviselője látta el szerdán ujjlenyomatával azt a petíciót.
2008. július 10. csütörtök 07:21 - Hírextra
Az ellen tiltakoznak, hogy az olasz kormány ujjlenyomatot venne az Olaszországban élő roma gyerekektől. Roberto Maroni olasz belügyminiszter korábban azt mondta: a Vöröskereszt és a rendőrség segítségével vinnék véghez a tervet.

A 120 európai képviselő petíciójában felszólítja az olasz kormányt és az olasz hatóságokat, hogy ne gyűjtsék az olaszországi romák ujjlenyomatait, amíg az Európai Bizottság ki nem vizsgálja az ügyet. Ez nyilvánvalóan etnikai és faji alapú diszkriminációnak minősül ugyanis - közölték a politikusok. Elfogadhatatlan, hogy megsértik a romák alapvető jogait, és bűnözőkként kezelik őket - jelentették ki a képviselők. A tiltakozást az Európai Parlament egy olasz kommunista képviselője szervezte.

Roberto Maroni olasz belügyminiszter még június végén mondta egy parlamenti bizottságnak, hogy a roma gyerekektől ujjlenyomatot akarnak venni, hogy "megelőzzék az olyan jelenségeket, mint a kéregetés". Azok a szülők, akik iskola helyett az utcára küldik a gyerekeket, elvesztenék felügyeleti jogukat - magyarázta a miniszter. A politikus azt mondta, a Vöröskereszt és a rendőrség segítene az ujjlenyomatok begyűjtésében.
Forrás: hirado.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását